Познато "проклятие" на третия сезон провали Жозе Моуриньо и в Рома


Познато "проклятие" на третия сезон провали Жозе Моуриньо и в Рома
Снимка: Getty Images

3547 0

Безспорно Жозе Моуриньо е един от най-успешните футболни мениджъри в историята на футбола, но през последните 10 години португалският тактик изгради нещо като репутация, която предполага, че той не успява да премине през кризите и да се задържи във футболен клуб.

Това бе потвърдено във вторник сутрин, когато Рома обяви, че се разделя с наставника си по средата на третия му сезон в клуба. Въпреки забележителния успех през първите си две години в клуба.

Моуриньо успя отново да напълно "Стадио Олимпико" и помогна на Рома да спечели първата си европейска титла от 1961 г. насам с успех в Лигата на конференциите през първия си сезон в клуба. Въпреки това, след трудното начало на настоящия сезон след само три победи от осем мача в лигата, започнаха да се появяват съобщения, че отборът от Серия А е избрал да не подновява договора на Моуриньо и ще му позволи да напусне клуба в края на сезона. Ясно е, че тази дата е изместена напред и Специалния е бил принуден да си тръгне по-рано.

Още: Фабрицио Романо обяви кой е фаворитът за наследник на Жозе Моуриньо начело на Рома

Битките на Моуриньо през третия сезон

Моуриньо не успява да се справи в третия сезон

В хода на кампанията 2023/24 Моуриньо стигна средно до 1,45 точки на мач в Серия А и напусна клуба, докато отборът му се намира на девето място. Това е значителен спад от средното за миналия сезон от 1,66 точки на мач, което изравни рекорда му в първия му сезон в италианския футбол.

И това не е първият път, когато това се случва в кариерата на старши треньора. Разглеждайки последните три клуба, в които Моуриньо е бил поне три сезона, се забелязва тревожна тенденция.

Престоят му в Манчестър Юнайтед започна много добре с дубъл в Лига Европа и Купата на лигата през първия му сезон и среден брой точки за лигата на мач от 1,82. През втория си сезон Моуриньо подобри това с второ място във Висшата лига и среден брой точки на мач от 2,13. Въпреки това, в своя трети и последен сезон той издържа само 17 мача, преди да напусне поста си, след като рекордът му падна до само 1,53 точки на мач.

Още: Официално: Рома реши бъдещето на Жозе Моуриньо и отнесе много критики

Същото се случи и по време на втория му период в Челси, където завърши трети (2,16 точки на мач), спечели Купата на лигата и титлата във Висшата лига (2,29 точки на мач) през втория си сезон, след което напълно се разпадна през третия си сезон и завърши сезона след само 16 мача със средно 0,94 точки на мач.

Престоят в Испания и битката с Хосеп Гуардиола

Преди завръщането си в Англия - Моуриньо беше начело на Реал Мадрид и отново се забелязва подобна тенденция. Срещу могъществото на отбора на Пеп Гуардиола в Барселона, Моуриньо записа средно 2,42 точки на мач през първия си сезон, след като изведе Мадрид за първата си титла в лигата от четири години насам, като събираше невероятните 2,63 точки на мач през своя сезон. Въпреки това, спадът през третия сезон неизбежно се появи и през последната си година в клуба той успя да постигне само 2,24 точки на мач, докато Мадрид падна обратно на второ място.

Дори и при първия му престой в Челси имаше загатване, че три не е неговата цифра. След поредните титли в лигата през първия си сезон, Моуриньо може да спечели купата през третия си сезон, но средният брой точки на мач в лигата спадна от високите 2,5 през 04/05 до 2,18 през 06/07. Моу напусна клуба само четири месеца след третия си сезон, след слаб старт на четвъртия сезон и спорове с тогавашния собственик на клуба Роман Абрамович. А Рома вече се готви за заместника му и има свой фаворите.

Още: Ултиматум за Жозе Моуриньо: Има 30 дни, за да спаси работата си в Рома

Специалния отговори на въпрос за трудностите на Рома с: Не се казвам Жозе Хари Потър Моуриньо

Неразкрита мистерия: Как една награда скара завинаги Жозе Моуриньо и Гари Линекер

"Всичко се промени" - Жозе Моуриньо съжали за контузията на Пауло Дибала и коментира дузпата за Лацио

Новият договор на Жозе Моуриньо в Рома е готов, но има едно важно условие

Излиза филм за Жозе Моуриньо, след който той очаква да бъде определен като "идиот"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички