"Орелът" Тисера - "следващият Лаутаро Мартинес" с цифри, на които завижда и Холанд


"Орелът" Тисера - "следващият Лаутаро Мартинес" с цифри, на които завижда и Холанд
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

4288 0

Доста любопитен играч подсили тази зима, след дълга сага, Лудогорец - аржентинецът Матиас Тисера. Покрай него има скандали, възходи и падения, но едно не може да му се отрече - добър е в това, което прави и има с какво да се похвали в кратката си професионална кариера. А, да, и преди нея има какво да разкаже.

Роден е в Рохас, по-малко от 20-хиляден град в Аржентина. Напуска градчето на 14 години, за да опита късмета си във фондацията на знаменития си сънародник Лионел Меси. Признава, че там е научил много - "там наистина ме обучаваха", споделя нападателят впоследствие. Остава във фондацията 12 месеца, а година по-късно се озовава при младежите на Нюелс Олд Бойс. "Пристигнах там на 16-17 години, хубава възраст, защото си по-подготвен за висока конкуренция", споделя Тисера.

Интересно е през какви неща минава Матиас Тисера в клуба, докато е част от резервния тим. По време на полуфинала за Купата на Санта Фе срещу Спортиво Лас Парехас мерките за сигурност са толкова строги, сякаш президентът на страната е на трибуните. Това се налага, след като по къщата на директор в Нюелс е стреляно с картечница повторно. Полицията търси виновниците на стадиона на Олд Бойс - "Лепра", като се предполага, че те са членове на "barra brava" - организирани привърженици, аналогични на британските хулигани и донякъде на българските ултраси.

По време на въпросния мач, който Спортиво печели с 1:0, на стадиона и около него са разположени 400 местни полицаи. Тисера е на терена, тъй като в този двубой треньорът е заложил предимно на момчета от резервния тим.

На 21 г. влиза в първия отбор на гранда от Росарио, като дебютира през март 2017 г. в мача срещу Велес Сарсфийлд, в който Нюелс записва класически успех. "Помня терена, пълен с хора и аплодисментите на Игнасио Скоко, който отбеляза и трите гола, а аз го замених. Още като влязох, си спомням, че Куберо (Фабиан Куберо, десен бек на Велес) ме ритна, за да ме ядоса. Незабравим спомен", разказва по-късно футболистът на Лудогорец. За съжаление, той изиграва само 5 мача за тима, само веднъж излиза като титуляр и не отбелязва гол.

Клубът го праща под наем първо в Килмес, после в Индепендиенте Ривадавиа и през 2019-а в Атлетико Платензе. Последният клуб откупува правата му през 2021 г. и с този втородивизионен отбор Тисера започва да пише история. Общо за тима той бележи 15 гола в 33 мача, но по-интересното е, че 12 от тях бележи в последните си 13 мача. Има и 2 асистенции. Най-хубавото е, че помага на клуба за исторически успех - за първи път от 22 г. Платензе печели промоция за елита на аржентинския футбол. Матиас помага значително за това - той бележи за 1:1 в редовното време във финала срещу Естудиантес де Рио Куарто и вкарва четвъртата дузпа за победата с 4:2 след 12-метрови удари.

И в Платензе не всичко тръгва по мед и масло, в началото той е в периферията, но с идването на треньора Чочо Льоп излиза на светло. "Ел Чочо винаги ми даваше увереност, приемственост, и аз му показах, че мога да играя", разказва аржентинецът. Еуфорията по представянето му с Атлетико е толкова голяма, че в края на миналата година започва да се говори, че той е следващият Лаутаро Мартинес.

Играчът се определя за пъргав футболист, бърз, с добър прочит на играта, агресивен и с добър завършващ удар. Влага се във всеки мач и не дава нито една топка на съперника. "Мисля, че съм доста добър играч, с добри качества. Винаги съм бил в отлични отношения със съотборниците си. Готов съм да дам всичко от себе си за отбора и треньора", допълва той. Именно заради последното е доста странно защо Тисера дойде в Разград след скандал, включващ бойкот на тренировките на Платензе и отказ не само да говори по телефона с ръководството, но и да се раздели лично с клуба. Той казва, че винаги работи за екипа "със смирение и много жертви", а около Нова година заяви: "Преди всичко съм много благодарен на Платензе, който ми отвори вратите в момент, когато не бях добър във футбола. Ето защо винаги ще им бъда благодарен и винаги ще давам най-доброто от себе си на клуба". Казва го само месец преди да започне бойкота.

В личен план 25-годишният футболист е щастлив с годеницата си София, с която очакват раждането на син. Вече са му измислили име - Фелипе. С нея той е обсъдил офертата от Лудогорец и вероятно с нея ще живее в Разград. Тисера има и двама братя - 22-годишния Николас и 7-годишния Бенхамин.

Разкрива, че има подаръци от бившия директор на Реал Мадрид Хорхе Валдано - две якета на "кралете". Има и подаръци от Барселона - от бившия халф на клуба Хуан Пабло Сорин и от бившия им вратар Тито Бонано. С Барселона са свързани и любимите му футболисти - на първо място вече бившата звезда на "блаугранас" Луис Суарес, а също и Серхио Агуеро, който наскоро се раздели с клуба и с футбола заради сърдечни проблеми. Разбира се, харесва и Лаутаро Мартинес, за чийто наследник го смятат вече в родината им.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички