ФК Красава - Честният клуб в борбата с една неработеща система


ФК Красава - Честният клуб в борбата с една неработеща система
Снимка: fckrasava.com

3667 0

Отборът на ФК Красава може да е само на броени месеци, но историята му вече е достатъчно богата на събития. Основан през май 2021 г., тимът има идеята да покаже, че в Русия има как частен клуб да се самоиздържа, да жъне успехи и да се бори с грандовете, които до един са държавни. В тази статия ще ви представим как и защо ФК Красава се бори да е „най-честният клуб“.

В последните години футболът в Русия деградира. Само до преди две години руската Премиер лига се смяташе за най-силното извън топ 5 шампионатите спрямо ранглистата на УЕФА, а в момента се намира на десето място, като е изместено от такива шампионати като Австрия и Шотландия. Клубовете също не блестят в европейските клубни турнири, като през сезон 2020/21 само Краснодар игра и напролет в Европа, като отпадна от групите в Шампионска лига и игра 1/16-финал в Лига Европа. Въпреки огромния си бюджет, шампионът от последните три издания на Премиер лигата Зенит не е конкурентоспособен, а от Футболния съюз се чудят как да завъртят формата на първенството така, че интересът към клубовете да се възобнови.

В тези условия бившият футболист и настоящ ютубър Евгений Савин обявява за смелия си проект през декември 2020 г. Като нападател Евгений е бил съотборник в Амкар Перм с Георги Пеев, Мартин Кушев и Захари Сираков, а най-силните му години са в Криля Советов в Премиер лигата. Савин става един от най-популярните руски блогъри след интервюта със звезди като Хабиб Нурмагомедов, Стивън Джерард, Шави, Хенрих Мхитарян. Савин обосновава идеята си с факта, че много млади футболисти в Русия просто окачват бутонките след като не получават договори от клубовете в РПЛ и всеки заслужава втори шанс, за да покаже най-доброто от себе си.

Проектът веднага е подкрепен от легендарния треньор на Локомотив Москва Юрий Сьомин, който заявява, че ще влезе в щаба като консултант. Самият Сьомин няколко години по-рано има проект с подобна цел – ФутболисТы, който урежда проби на млади футболисти в професионални клубове. Старши-треньор пък става бившият руски национал Сергей Рижиков – вратар на Рубин Казан от златния период на клуба.

Така Савин, Рижиков и компания започват от нулата и обикалят цялата страна, като организират проби. След 5 пробни дни в различни места из страната тимът е събран и е намерена и локация – предградието Одинцово. Броени дни преди Красава да получи официален лиценз обаче Савин решава да премести клуба в друго предградие – Жуковский. Причината е, че кметът на Одинцово използва Савин за пропагандни цели, като го убеждава да приеме участие в инициативата „Диктовка на Победата“. Градоначалникът обаче не съобщава, че инициативата е проведена от „Единна Русия“. Нежелаещ дейността му да се политизира, Евгени решава да не продължава в Одинцово.

Сезонът в ФНЛ2 (Трето ниво на руския футбол) започва, Красава печели и мача си от Купата на Русия срещу Металург-Видное в областния кръг, но проблемите също тепърва започват. През юни целият отбор гледа заедно финала в Шампионска лига между Челси и Манчестър Сити, но на полувремето Савин вижда как помощник-треньорите и няколко от футболистите пият алкохол. Решението на президента е категорично – тези хора нямат място в отбора. Старши треньорът Рижиков дълги години не пие и не участва в купона, като Евгений заявява: „Те напускат, ти оставаш“. Бившият вратар обаче не е съгласен щабът му да бъде уволняван и също напуска.След това президентът на Красава ще заяви: „Като че ли ми се изакаха в душата“.

Треньор става 36-годишният Алексей Радевич, имащ опит като анализатор на данни в игралия неотдавна в Премиер лигата Оренбург. Радевич няма треньорски лиценз и поради това в клуба е поканен и опитния Сергей Чикишев, водил първия тим и различни младежки гарнитури на Динамо Москва. Интересен факт е, че целият треньорски щаб е от играещи треньори – Александър Крючков, Дмитрий Яшин и Андрей Пазин имат огромен опит в мачове от Премиер лигата и Футболната национална лига.

Освен това клубът обещава пълна прозрачност на бюджета - феновете ще бъдат известявани за това какви са приходите и разходите на клуба. Според официалния сайт на клуба финансовата част е една от най-важните, за да се изгради доверие между ръководство и фенове. Самият Савин влиза и в ролята на диктор по време на двубоите - сам обвявава съставите, нахъсва феновете и обявява голмайсторите.

Други интересно нововъведение е сериалът „Честный клуб“, който излиза в ютуб канала „Красава“ и в който Евгени Савин разказва за всичко най-интересно около отбора. Така феновете могат да научат за трудностите при привличането на таланта от втория отбор на Зенит Александър Еловских, или защо треньорът Алексей Радевич реши да освободи от клуба един от вратарите. Отново в канала КраСава всички мачове на тима могат да се гледат на живо, като разбира се има и коментарни студиа.

Последният епизод на „Честный клуб“ предизвика много полемики, тъй като в него беше разкрито как клубът е получил забрана да излезе с логото на генералния си спонсор в мач от Купата на Русия. Оказва се, че тъй като спонсор на Купата е букмейкърска компания, букмейкърите нямат интерес да рекламират конкуренцията и поради тази причина са наложени такива ограничения, макар никъде да не са записани в регламента. Красава отпадна от турнира на 1/64-финалите след като загуби от Динамо Брянск.

В ФНЛ 2, група 2 отборът на Красава е трети след 9 изиграни кръга и има шансове да се бори за класиране във Футболната национална лига и да се опита да се закрепи във второто ниво на руския футбол от следващия сезон. Ентусиазмът на Евгений Савин печели нови фенове ден след ден и всички се надяват, че младият отбор Красава ще стане свежата глътка, която да върне привържениците по трибуните.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички