Да върнеш всичко, което си изкарал: Завръщането във Висшата лига от Саудитска Арабия се оказва невъзможно


Да върнеш всичко, което си изкарал: Завръщането във Висшата лига от Саудитска Арабия се оказва невъзможно
Снимка: Getty Images

16543 0

Миналото лято списъкът със звездни играчи, напускащи някои от най-големите клубове в Европа, за да се присъединят към саудитската лига, изглежда ставаше по-дълъг с всеки изминал ден. Това, което започна с многомилионен трансфер на Кристиано Роналдо през декември 2022 г., се разшири през лятото на 2023 г. до изкусителни оферти за хора като Карим Бензема от Реал Мадрид, Роберто Фирмино от Ливърпул, Садио Мане от Байерн Мюнхен, Рубен Невеш от Уулвърхемптън и Лапорт от Манчестър Сити.

Кристиано Роналдо постави началото на саудитските приключения

Включително и Джордан Хендерсън. Бившият капитан на Ливърпул се присъедини към Ал Етифак миналия юли, докато техният наставник Стивън Джерард използваше връзките си, за да привлече също хора като Жоржиньо Вайналдум от Пари Сен Жермен и Демарай Грей от Евертън.

Хендерсън беше изправен пред силна критика за хода си. Някои го поставиха под съмнение от морална и етична гледна точка, като се има предвид, че преди това той се е позиционирал като съюзник на ЛГБТ общността и сега се мести в страна, където доброволните актове от един и същи пол са криминализирани.

Още: Джордан Хендерсън е пред завръщане в английската Висша лига, но не в Ливърпул?

Други го поставиха под въпрос заради развитието на кариерата му. Това беше играч, който все още има път пред себе си на високо ниво. Играч, който все още може да участва в топ шампионатите. Хендерсън оправда хода си с това, че е искал да опита нещо различно. 6 месеца по-късно изглежда, че се е наситил, тъй като търси път обратно. За предпочитане във Висшата лига.

Това обаче може да се окаже прекалено скъпо удоволствие

Кой обаче би могъл да достигне саудитската му заплата? Съобщава се, че заплатите на Хендерсън са близо до 700 000 паунда на седмица. Освен това, кой би могъл да си позволи да смекчи данъчния удар, който идва с всеки играч, който се връща в Обединеното кралство от Саудитска Арабия предсрочно?

За тези, които желаят да се върнат в Обединеното кралство по-рано, има данъчни последици, които ще трябва да обмислят, преди да опаковат куфарите си, за да се върнат у дома.

За Хендерсън може да няма път назад към Висшата лига

Още: Докато Ливърпул играеше с Арсенал: Мохамед Салах хем изпусна дузпа за Египет, хем топката се озова във вратата на Танзания (ВИДЕО)

Какъв е проблемът с напускането на Саудитска Арабия?

Заплатите на футболистите в Саудитска Арабия не се облагат с данък върху доходите, в сравнение с комбинирана ставка от най-малко 47 процента от данъка върху доходите в Обединеното кралство. В случая с Хендерсън се съобщава, че заплатата му остава освободена от данъци само ако той спази първите две години от договора си, като в противен случай Саудитска Арабия прилага плосък данък върху дохода от 20 процента.

"За играчи, които са се преместили през лятото на 2023 г., това означава, че трябва да са извън Обединеното кралство след 5 април 2024 г. и след това за цялата следваща данъчна година - до 5 април 2025 г.

Ако отидете там и печелите 20 милиона долара годишно, необлагаеми с данъци, и сте там година и половина и след това се върнете, може да не осъзнаете, че всъщност 30 милиона долара могат да бъдат върнати обратно в данъчния дълг на Обединеното кралство, защото не сте отсъствали цяла данъчна година", обяснява финансов експерт.

Още: 3 любими фигури на Ливърпул съвсем скоро може да са аут от новите си отбори

Разликата в приходите би била огромна. Например сделка за 700 000 пауда на седмица, подписана миналото лято, би спечелила на играчите 58,8 милиона паунда без данъци преди края на следващата финансова година. Това пада до 32,34 милиона паунда при най-високата данъчна ставка.

За хора като Хендерсън, които търсят път обратно към Обединеното кралство на пълен работен ден, или мениджъри, които са уволнени и решават да се върнат в Обединеното кралство, ще трябва да се изправят пред огромна данъчна сметка.

Възможна ли е сделка под наем?

Играчите могат да бъдат оставени със същия проблем, дори ако се върнат в Обединеното кралство със сделка за заем, защото все още може да не са нарушили данъчното пребиваване в Обединеното кралство.

Още: Сензационно! Клуб от втора лига в Саудитска Арабия ще изкушава Де Бройне

"Разговаряйки с някои от агентите, с които работим, това би било част от преговорите: „Ако смятате да се върнете, това ще ви струва X сума и следователно ще трябва да бъдете възнаградени за това", допълва, че начинът, по който може да се заобиколи е да се избере трансфер в Испания или Германия. Така няма да се наложи огромна част от спечеленото да отиде в касата на Великобритания.

Тимът на Неймар - Ал Хилал, се прицели в 29-годишен съотборник на Филип Кръстев

"Дъжд" от долари: Каква сума заработи Кристиано Роналдо, след като напусна Манчестър Юнайтед

Кристиано Роналдо си постави огромна цел за 2024 г. и обясни защо всички искат в Саудитска Арабия

Роналдо отново си изтърва нервите: Бута съдия заради дузпа и му държи сметка (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички