Ботев прибегна до "Асене, VAR-ни" и се простреля в крака (ВИДЕО)


Ботев прибегна до "Асене, VAR-ни" и се простреля в крака (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg/Aleksandar Karamfilov

10587 0

Ботев (Пловдив) е един от най-яростните противници на VAR системата в България в последните седмици, а ръководството на тима излезе на "война" с БФС с настояване за оставки и промени. И, докато "канарчетата" определено имат право да поставят под съмнение начина, по който функционира системата в България, то "доказателствата" на пловдивския тим сериозно "издишат". 

На 24-ти октомври клубът публикува набързо сглобено видео със 7 ситуации, в които VAR "отменя" попадения на отбора. Проблемът обаче е, че някои ситуации са отсъдени напълно коректно. Но да видим ситуациите една по една. 

Отменен гол срещу Локомотив (София) (коректно решение) 

Видеото започва с мач в квартал "Надежда", където с човек по-малко Ботев повежда на Локомотив (София). След справка с VAR обаче попадението на Брахими бива отменено, но монтажът на видеото е крайно некоректен от страна на Ботев. Докато засада на Генев, който е асистент на попадението, няма, то при подаването от пряк свободен удар първи с топката играе Супрайен, който в момента на подаването е в положение на засада. Точният момент се вижда ясно на снимката: 

Отменен гол срещу Септември (спорно) 

При победата на "канарчетата" с 3:1 срещу столичния Септември първото попадение на домакините беше отменено заради засада при подаването към Елвис Ману. 

За съжаление, няма коректно повторение на ситуацията от страна на телевизията, излъчваща мачовете. Факт е, че Ману се връщаше към центъра току преди да бъде отправено подаването към него. Но в нито един момент няма точен стоп кадър, който да доказва нито правотата, нито грешността на решението на VAR. 

Отменен гол срещу Локомотив (Пловдив) - коректно решение, дори без намеса на VAR 

В публикацията си клубът пита колко още попадения ще бъдат отменени заради намеса на VAR. В този случай обаче, ситуацията е маркирана още в реално време (впоследствие VAR потвърждава решението, но VAR гледа всеки гол). 

В самата ситуация Виктор Генев отправя удар с глава, който попада в мрежата на "смърфовете". Ясно обаче се вижда, че Брахими е пред вратаря (пречи на видимостта на стража), зад гърба на отбраната е и, за финал, протяга крак в опит да играе с топката, автоматично правейки позицията си активна (дори да предположим, че не пречи на вратаря да види удара с глава на Генев). 

Още един отменен гол срещу Локо в дербито на Пловдив - попадението е отменено в реално време 

В края на същия мач Ботев бележи още един гол, този път чрез Брахими, който се възползва от карамбол в наказателното поле на съперника и бележи. Току преди топката да се озове в краката му обаче, играч на Локо (Пд) играе първи с нея, а след това е фаулиран от Виктор Генев. Съдията отсъжда ситуацията в реално време, а след това VAR не вижда очевидна грешка на рефера и потвърждава попадението. 

И двете ситуации от пловдивското дерби можете да видите във видеото, като първата започва в 04:59, а втората - в 06:16.

 

 

Отменен гол срещу Спартак (Варна), който нито е гол, нито VAR има някаква намеса 

Може би най-скандално попадналия "гол" във видеото, разпространено от Ботев. При 0:0 в края на първото полувреме във Варна срещу Спартак "канарчетата" получават корнер в своя полза. При центрирането е извършено нарушение срещу вратаря и веднага следва сигнал от страна на съдията. 

Топката се озовава на крака на Ману, а крилото стреля и бележи, но още преди кълбото да се озове в него ясно се чува свирката на рефера. При сигнал от рефера преди топката да попадне във вратата, VAR няма право да се намесва по никакъв начин, дори да има грешка на съдията при отсъждането на нарушение. 

Гледайте видеото със звук: 

 

Отменен гол срещу Левски (спорно) 

Може би първата ситуация, при която Ботев може да има право на протест. В ситуацията Минков бележи много красиво попадение, след като Цунами не успява да изчисти наглед лесна топка, притиснат от Елвис Ману. 

След справка с VAR, реферът отсъжда нарушение на бившия ас на Лудогорец, който изблъсква в кръста Цунами, нарушавайки баланса на защитника. Повторенията обаче не показват достатъчно ясно къде точно е контактът между двамата. Но това е първата ситуация, която има ясно повторение и може да се каже, че е "50 на 50". 

 

Отменен гол срещу Лудогорец - VAR поряза Ботев 

В последния кръг от Първа лига Ботев поведе още в първите секунди на мача с шампионите, но след справка с VAR беше отсъдено нарушение на Елвис Ману срещу играча на Лудогорец, от когото отне топката. 

Нито едно повторение обаче не показва контакт между двамата играчи. Дори Лудогорец публикува "отговор" на тази ситуация, при която се пуска кадър от много далечно разстояние, който не показва има ли "очевидна" грешка на съдията. По правилник, VAR трябва да се намеси, ако има явна грешка на съдийската бригада на терена. В случая обаче такава няма и претенциите на Ботев (Пловдив) за отмененото попадение са напълно основателни. 

Ситуацията е в началото на видеото: 

 

Системата VAR в България - слаб експеримент с много проблеми

Ръководството на Ботев (Пловдив), както и на много други клубове у нас, засяга темата със съдийството през този сезон повече откогато и да било друг път през новия век. Системата "VAR" обаче не е виновна за това, а начинът, по който се имплементира от тези, които отговарят за нея. 

Първо и най-важно - повечето стадиони у нас изобщо не са пригодени за употреба на такава система, съответно камерите не могат да предложат на 100% най-добрите повторения за съдийската бригада.

Второ и по-важно - независимо кой "крив" и кой "прав", клубовете започнаха да пускат декларация след декларация в последните два месеца. В това няма лошо, но 90% са пълни с оплаквания, но не и предлагане на конструктивни решения. Последната идея е да бъде премахнат Виктор Касай. С него и без него, постоянните съдийски грешки няма нито да станат повече, нито по-малко. Едва ли унгарецът е най-големият виновик. Нима съдийството се влоши след неговото идване? Или имаше спорни и скандални ситуации и преди това? 

Безспорно е, че мерки трябва да се вземат. Но декларации и зле скалъпени видеа не са решението. Действия трябват, а не стандартното сочене с пръст към хора, чиято роля е незначителна (засега) в голямата картина, наречена "българска футболна действителност".  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички