10 факта преди финала в Шампионска лига между Манчестър Сити и Челси


10 факта преди финала в Шампионска лига между Манчестър Сити и Челси
Снимка: Getty Images/Guliver

2258 0

Часове преди финала в Шампионска лига между Манчестър Сити и Челси феновете са приковали поглед във всичко най-интересно около срещата. Представяме на вашето внимание 10 любопитни факта преди големия сблъсък.

1. В предишните два изцяло английски финала дебютантът във финален мач винаги е губил. През сезон 2007/08 Челси загуби с дузпи от Манчестър Юнайтед, а през сезон 2018/19 Ливърпул надделя над Тотнъм с 2:0 в редовното време.

2. Португалия е първата страна, която приема финал в Шампионска лига в две поредни години. През миналия сезон финалният мач се проведе на "Ещадио да Луж" в Лисабон, а този сезон ще бъде на "Ещадио до Драгао" в Порто.

3. Пеп Гуардиола достига финалния мач за първи път от 2011 г. Той отпадна три пъти на полуфинал с Байерн Мюнхен в три поредни години, но този сезон изведе Манчестър Сити до първи шанс за спечелване на най-престижния клубен турнир.

4. Ако Челси спечели в редовното време, Томас Тухел ще се изравни в личната си статистика срещу Гуардиола, като и двамата ще имат по три победи в мачовете един срещу друг. Два от двубоите са завършили при равен резултат.

5. Томас Тухел почти не пие алкохол, но е обещал да изпие чаша джин с тоник при триумф на лондончани.

6. Последният европейски финал на Манчестър Сити е преди цели 51 години. През 1970 г. "гражданите" побеждават Горник Забже с 2:1 в мача за Купата на носителите на купи. Това е рекорд за най-дълъг период между два финала на един отбор.

7. Американският DJ Маршмело, който ще отговаря за церемонията на откриването държи на своята анонимност. Той ще излезе на терена с маска, а освен него ще участват певците Селена Гомес и Халид.

8. Когато Томас Тухел е мениджър на Майнц, той се среща три пъти с Гуардиола, като двамата вечерят и осбъждат различни тактики.

9. Манчестър Сити е деветият английски отбор, който достига финал в КЕШ/Шампионска лига

10. Манчестър Сити държи рекорда за най-много поредни мачове без загуба в Шампионска лига - 26. Последното поражение на тима беше срещу Олимпик Лион (1:2) през септември 2018 г.

Ето какво прогнозира Христо Стоичков за финалния мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички