Големи загуби, но и едно голямо предимство за ПСЖ при раздяла с Лионел Меси


Големи загуби, но и едно голямо предимство за ПСЖ при раздяла с Лионел Меси
Снимка: GettyImages

3905 0

По-нисък от очаквания растеж на международните телевизионни права и 10-процентен спад в продажбите на фланелки. Това са два от възможните негативни ефекта върху хазната на Пари Сен Жермен, ако напускането на Лионел Меси бъде потвърдено това лято. Анализът е направен от експерти по спортен маркетинг.

Въпреки това, тези специалисти подчертават и положителни аспекти на очакваното му напускане през юни. По-конкретно намаляването на заплатите и подобряването на имиджа на самия ПСЖ, който на няколко пъти беше обвиняван, че е твърде снизходителен към звездите си.

Договорът за тв права изтича през 2024 година и може да се стигне до сериозно намаление

Един от първите негативни ефекти от Лига 1 без Меси може да бъде низходящото предоговаряне на международните права, което ще засегне както ПСЖ, така и останалите топ клубове. Договорът с настоящия телевизионен оператор, катарския Bein Sports, изтича през 2024 г.

В момента Лига 1 печели 80 милиона евро годишно от продажби извън Франция. Смехотворна сума в сравнение с испанското първенство и преди всичко с Висшата лига (около 2 милиарда евро на сезон).

"Възможно е да има влияние, когато става въпрос за предоговаряне на международните права, които изтичат през 2024 г.“, признава Върджил Кайе, един от най-известните френски ръководители на спортен маркетинг.

Винсент Шодел, друг експерт в областта, се съгласява, че "не е същото да преговаряш в чужбина с пазари като Азия или Латинска Америка" с Меси и Неймар в Лига 1. "Да кажем, че в следващия договор международните права ще прогресират защото в момента те са много ниски, но не толкова, ако тези двамата не са във Франция", отбелязва Шодел. Той добавя, че ако Меси отиде в лига, която се конкурира с Франция, като Испания, евентуалните щети за Лига 1 ще бъдат по-големи.

По-малко продадени фланелки на ПСЖ

Отстранен от клуба за две седмици заради пътуването си до Саудитска Арабия, напускането на аржентинската звезда е предрешено само два сезона, след като той пристигна в Париж от Барселона.

Ако Меси наистина напусне, то ПСЖ поне ще успее да амортизира голяма част от това, което е платил за аржентинския капитан (на когото плаща около 80 милиона евро на сезон, включително заплата, социални осигуровки и стимули). Инвестиция, която дори би била печеливша, ако клубът беше стигнал поне до полуфиналите на Шампионска лига.

Във всеки случай Меси може да претендира за медал затова, че е привлякъл най-малко осем нови спонсорства и е дал огромен тласък на продажбите на фланелки на ПСЖ, които комфортно надхвърлиха един милион през 2022 г.

"Може би може да има спад в тези продажби, около 10 процента", осмелява се Кайе. Цифра, която Шодел също смята за реалистична. Евентуално намаляване на приходите, което "няма да разклати изобщо" финансите на клуба, добавя той. Само 20 броя от общата цена на фланелките отиват за клуба, като по-голямата част отива за производителя и дистрибутора. Меси също допринесе за популярността в социалните мрежи на ПСЖ, които през януари 2022 г. достигнаха 150 милиона последователи, с 50 процента повече от предходната година.

Всичко това помогна за ускоряване на приходите на клуба, които, без телевизионните права и билетите за мачове, достигнаха рекордните 350 милиона годишно. И Кайе, и Шодел обаче омаловажават евентуалното напускане на Меси и дори виждат положителни аспекти.

"ПСЖ често е обвиняван, че е твърде мек към своите звезди. Като санкционира Меси, той изпраща силно послание“, казва Кайе. В допълнение, той продължава да обяснява, че евентуалното му напускане ще намали сметката за заплати. Това ще помогне на парижкия клуб да се доближи до параметрите на финансовия феърплей на УЕФА, което ще му позволи да направи подписи през летния трансферен прозорец. Преди ден Меси официално се извини заради пътуването си, като босовете на ПСЖ са останали доволни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички