От бек до нападател: Алфонсо Дейвис и трансформацията му за Световното първенство по футбол


От бек до нападател: Алфонсо Дейвис и трансформацията му за Световното първенство по футбол
Снимка: Getty Images

2379 0

Във футбола се смята, че пикът на кариерата на даден играч е около 27-29 години. Когато си на 22, едва ли някой очаква от теб да бъдеш завършен футболист, с лидерски качества, опит и много успехи зад гърба си. Точно такъв обаче е случаят с Алфонсо Дейвис, който, макар и само на 22, вече е най-успешният футболист в историята на Канада. И тъкмо към него са най-големите очаквания да поведе страната си към исторически подвиг на Световното първенство по футбол в Катар.

Как от крило Алфонсо Дейвис стана най-добрият ляв бек в света

Само на 20 години Алфонсо Дейвис спечели най-големия европейски клубен турнир - Шампионска лига. Нещо повече: във въпросния сезон 2019/20 Дейвис бе считан от мнозина за най-добрия ляв бек в света, като в Барселона още ближат рани от канадеца, който направи за смях цялата отбрана на каталунците. Освен Шампионска лига, Дейвис печели четири пъти немската Бундеслига, два пъти Купата на Германия, три пъти Суперкупата на Германия, а освен това е триумфирал със Световното клубно първенство и Суперкупата на Европа.

От крило, през бек, до нападател: трансформацията на Алфонсо Дейвис

Феновете на европейския футбол познават Дейвис като модерен ляв бек, способен да оперира по целия фланг. Неговата роля на уингбек обаче е присъща само за играта му в отбора на Байерн - в по-ранния етап от кариерата си Алфонсо Дейвис всъщност се подвизаваше предимно като крило. И за да всеем още по-голям смут около особата на Дейвис: как бихте реагирали, ако ви кажем, че този ляв бек на Байерн Мюнхен е напът да заиграе като нападател на Мондиал 2022?

Как Дейвис привлече интереса на Байерн Мюнхен

Алфонсо Дейвис започва кариерата си в Мейджър Лийг Сокър (МЛС) с отбора на Ванкувър Уайткапс. Там той е използван основно като крило, като впечатлява с невероятната си скорост по фланга. През 2018-а той е привлечен във втория отбор на Байерн, където разгръщат пълния му потенциал - да оперира по целия фланг, използвайки способността му да се включва активно при контраатаки, както и да възстановява позицията си и да се връща в отбрана, за да предотврати противниково нападение.

Уингбек в Байерн, нападател в Канада...

През 2019-а Дейвис вече е важна част от първия отбор на Байерн и започва да показва на света огромния си талант. В ерата на уингбековете Алфонсо Дейвис е играчът, който всеки отбор би искал да притежава. Но не на тази позиция го виждат в националния отбор на Канада, където смятат да използват таланта на Дейвис в много по-голяма степен от "просто уингбек".

Схемата на Канада се върти около Алфонсо Дейвис

През 2018-а, година след дебюта на Алфонсо Дейвис с националната фланелка, мъжкият отбор на Канада е поет от Джон Хердман: треньор, който веднага започва да гради състава си около Дейвис. За четири години той изпробва най-различни схеми, за да намери точната формация, в която Алфонсо Дейвис да бъде най-полезен на отбора. И в крайна сметка Хердман се спря на система 3-4-1-2. А сега опитайте да познаете къде попада Дейвис в тази формация...

Нападател, крило, халф, защитник: Алфонсо Дейвис е всичко в едно

Точно така: 1 е цифрата в схемата на Канада, която се отнася до позицията на Алфонсо Дейвис на терена. Хердман решава да използва крайния бранител на Байерн в... нападение. Дейвис застава точно зад нападателите Джонатан Дейвид и Кайл Ларин, но има много по-свободна роля. Философията на Фердман е за освободена игра на целия отбор, а несъмнено най-свободната роля на терена има Алфонсо Дейвис, който може да играе където си пожелае - зад нападателите, на върха на атаката, на флага, в средата на терена, в защита.

Да развиваш скорост над 36 км/ч

Алфонсо Дейвис е най-важният играч на Канада тъкмо заради способността му да играе добре навсякъде по терена. Той има нужната креативност да прави каквото си пожелае с топка и без топка, да търси свободните пространства между линиите, да дриблира, да подава, да стреля и да... спринтира. Защото способността на Дейвис да развива скорост над 36 км/ч е едно от най-силните му качества, заедно с това да изминава по близо 10 километра средно на мач.

Алфонсо Дейвис: Х факторът за Канада на Мондиал 2022

Канада е в търсене не само на първата си победа, но и на първия си гол на световни финали, а ако някой може да допринесе за постигането на тези цели, то това е Алфонсо Дейвис. Крайният бранител на Байерн вероятно ще трябва отново да се трансформира в нападател, за да поведе Канада на Мондиала в Катар. Световното първенство се очертава да бъде изключително интересно, а играта на Канада и Алфонсо Дейвис определено трябва да се следят под лупа.

Четете повече за отбора на Канада на Световното първенство по футбол в Катар!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички