Лионел Меси изигира най-слабото Ел Класико в кариерата си, но проблемът е по-сериозен


Лионел Меси изигира най-слабото Ел Класико в кариерата си, но проблемът е по-сериозен
Снимка: Guliver/GettyImages

22685 0

Още от първите си изяви срещу Реал Мадрид Лионел Меси винаги е оставял положителна следа върху легендарното дерби "Ел Класико". Ла Пулга отбеляза първия си хеттрик в кариерата срещу "белия балет", а освен това рекордьор както по голове (26), така и по асистенции (14). Аржентинската суперзвезда обаче изигра един от най-слабите си мачове изобщо през последните години и със сигурност най-слабото си дерби срещу Реал Мадрид, най-вече от момента, в който облече фланелката с №10 в Барселона. 

Статистиката на Лионел Меси в Ел Класико 

Вече отбелязахме, че Ла Пулга е сред исторически лидер по голове и асистенции, а освен това е и под №2 по мачове. В неделя вечер обаче 90-те минути, които Меси изигра, няма да се запомнят с нищо положително, а статистиката само демонстрира ясно липсата на положително влияние върху мача. 

Меси не отбеляза гол, не даде и асистенция, но негативното му влияние върху срещата се простира отвъд тези два фактора. Той записа малко над 90% процента точност в подаванията си, но само един от тези пасове попада в графата "ключови" - подавания, водещи до опасност за противниковия тим. Ла Пулга имаше само едно точно центриране от 6 опита в целия двубой, а традиционно опасните му пробиви не бяха фактор, след като той съумя да премине покрай играч на Реал веднъж от 4 опита за дрибъл - едва 25% успеваемост. 

Тъй като играеше ролята на плеймейкър Меси беше и сред първите, които трябваше да блокират контраатаките на съперника. Той отне само веднъж топката, а в същото време позволи 3 пъти да бъде подминат с дрибъл от противноков състезател. 

Има спор за това дали 8 или 16 пъти е загубил топката, но предвид важната му роля за играта на Барселона и двете числа са нетрадиционно високи за играта му. Също така той създаде само едно положение за своя отбор, а от друга страна изпусна двата големи шанса, открили се пред него. 

Важно е да се отбележи фактът, че откакто Роналдо изигра последното си "Ел Класико", Лионел Меси няма нито един гол и нито една аситенция в 5-те мача, в които се изправи срещу Реал Мадрид. 

Пропуските на Меси в Ел Класико 

Две бяха големите ситуации, при които играч от калибъра на Ла Пулга е длъжен да се разпише. Първото положение дойде в 38', в която той бе изведен между двамата централни защитници, нагласи топката на удобния си ляв крак, но ударът му от 12-13 метра бе париран от Тибо Куртоа. В 75' пък Меси се откъсваше сам срещу вратаря, но Марсело го застигна и с умел шпагат съумя да отбие топката в страни, а Варан я върна към Куртоа. Първият му удар в мача пък беше около 15', когато Гризман го изведе в наказателното поле, но Меси стреля със слабия си десен крак и право в Куртоа - 3 ситуации, които можеха да променят крайния изход на "Ел Класико"

Формата на Меси е проблем не само в Ел Класико 

Въпреки че спечели Златната топка за 6-и път през 2020 година, Лео Меси показва регрес, когато става въпрос за мачове срещу големи отбори или извън "Камп Ноу". Слабото му представяне срещу Реал Мадрид провокира бърза статистическа проверка, която показва, че почти всички голове на Меси през този сезон са паднали във вратата на отбори извън топ 10. 

Меси има 15 гола срещу тимове, които са от 13-о място надолу в подреждането на Ла Лига. Срещу топ 10 статистиката е повече от красноречива - едва 2 попадения срещу членове на топ 6 (Севиля и Ателтико Мадрид) и един гол срещу 9-ия Гранада. 

През миналия сезон Меси не успя да се разпише в гостуванията на Барселона на Лион, Манчестър Юнайтед и Ливърпул в елиминациите на Шампионска лига, а през настоящата кампания вече пропусна да вкара на "Сан Паоло" при 1:1 срещу Наполи. 

Допълнителна информация от Ел Класико 

  • Неочакван рекорд падна на Ел Класико 
  • Колко време продължава головата суша на Лео Меси? 
  • Коментарът на Зидан за Ел Класико
  • Оправданието на Сетиен за поражението от Реал 
  • Незабелязаното влияние на Тони Кроос при първия гол
  • Защо Винисиус отпразнува гола си като Роналдо? 
  • Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от ТЕНИС

    Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

    Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички