ВИДЕО: Ел Класико можеше да има друг резултат без тези 3 намеси


ВИДЕО: Ел Класико можеше да има друг резултат без тези 3 намеси
Снимка: Guliver/GettyImages

6710 0

Най-накрая Реал Мадрид сложи край на ужасяващата си серия без домакинска победа в Ел Класико, след като спечели с 2:0 над Барселона. "Кралете" изиграха страхотно второ полувреме, в което успяха да неутрализират халфовата линия на каталунците и стигнаха до куп ситуации за гол, но срещата можеше да се развие по коренно различен начин, ако три от ситуациите пред наказателното поле на Тибо Куртоа се бяха развили по друг начин. 

Неочакваният пропуск на Лионел Меси срещу Тибо Куртоа 

Една от най-опасните ситуации в последните 15 години за всеки отбор е Меси да получи топката на скорост с лице към вратата. Точно това се случи в 38-ата минута на Ел Класико, когато Ла Пулга получи топката пред наказателното поле и я нагласи за удобния си ляв крак. 

Ден преди мача думите на Куртоа, че се готви за Лионел Меси така, както го прави за всеки друг играч, бяха извадени от контекст, а именно, че вратарят трябва да е готов за всеки различен футболист, който може да се разпише срещу него. И очевидно той беше готов, след като отрази неочаквано удара му. Това беше една от ситуациите, които можеха да променят сериозно крайния изход от мача, тъй като през първото полувреме Барселона просто беше по-добрият отбор, но пропускът на носителя на "Златната топка" струва скъпо на неговия тим. 

Първият голям грешник в мача Реал Мадрид - Барселона

Единствената причина пропускът на Артур да се намира под този на Лионел Меси, е фактът, че бразилецът никога не е бил известен с голмайсторските си умения, докато Ла Пулга е един от най-великите реализатори в историята. Но положението на Артур беше много по-чисто и по-рано в мача. Той беше изведен сам срещу вратаря, имаше време да нагласи топката по най-удобния начин и да избере как точно да преодолее Куртоа. 

Вместо да опита да пробие още по-централно, чуквайки топката по-уверено в момента, в който изпревари Тони Кроос, той реши да нахлуе в наказателното по диагонал, което направи шанса на Куртоа да спаси малко по-голям. В същото време, вместо да търси завършващ удар между краката на белгиеца (неговото слабо място), той се опита да стреля покрай него и вратарят спаси - непростим пропуск, който също можеше да обърне резултата. 

Най-добрата намеса на Марсело в Ел Класико 

Дълго време считан за най-добрия ляв бек на света, към Марсело винаги е имало една основна критика - незаинтересоваността му към дефанзивната част на играта. Често бразилецът изпада в летаргия в защита, допуска много грешки и не изпълнява напълно наставленията на своите треньори, най-вече в зонално подреждане в дефанзивен план. Не беше такъв случаят в Ел Класико в неделя вечер, след като той изигра най-добрия си мач в последно време и беше безгрешен в защита. 

Нещо повече - Марсело е причината резултатът да остане 1:0 в полза на Реал Мадрид в 75-ата минута. Тогава Меси беше изведен зад гърба на отбраната, но бразилецът успя да го настигне и точно пред наказателното поле съумя да избие топката от краката му, а след това Варан я отби към вратаря Куртоа - най-добрата намеса на защитник в целия двубой. И, ако не беше Марсело, твърде вероятно щеше да е Барселона да вземе поне точка на "Сантиаго Бернабеу". 

БОНУС: Пропускът на Антоан Гризман срещу Реал Мадрид

Първият по-сериозен пропуск в Ел Класико на "Бернабеу" безспорно беше дело на Антоан Гризман, и то в една от най-красивите атаки на Барселона през първото полувреме. Причината обаче той да бъде маркиран като "бонус" е фактът, че топката, макар и незабелязано, беше неудобна за отиграване. 

При паса на Алба към френския ас топката не се движеше по тревата, а тупна веднъж и я вдигна над нивото на глезена при подготовката на Гризман за удар. Така изстрелът не се получи чист, но в целия мач се получиха няколко такива случая. Дори на два пъти се случи на Тони Кроос през първото полувреме и веднъж на Бензема. Причината за това беше мокрият терен, който при тупкане ускоряваше топката и се получиха няколко неточни отигравания в следствие на този феномен. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички