Нито Шави, нито Иниеста! Друг играч е асистирал за най-много голове на Лионел Меси


Нито Шави, нито Иниеста! Друг играч е асистирал за най-много голове на Лионел Меси
Снимка: Getty images

6650 0

Лионел Меси предизвика истински фурор с трансфера си в МЛС в отбора на Интер Маями, като вече има 5 попадения на сметката си. Аржентинецът е вкарал над 800 гола общо през цялата си кариера, включително впечатляващите 672 гола за Барселона.

Справедливо е да се каже, че той игра и с едни от най-добрите играчи, които впечатляваха с прекрасни асистенции за неговите попадения.  Петима играчи, асистирали за много олове на Меси са Жорди Алба (23), Неймар (23), Иван Ракитич (19) и Серхио Бускетс (16), но дори не влизат в челната петица.

Нито Шави, нито Иниеста оглавяват класацията

5. Педро – 25

Преминавайки през отбора на Пеп Гуардиола, спечелил промоцията с Барса Б, Педро започна да се интегрира в първия отбор, когато неговият треньор беше повишен през 2008 г.

Той беше само периферна фигура в печелившата требъл кампания 2008/09, с 14 участия и нито един гол във всички състезания. След това се превърна в редовен титуляр в може би най-добрия отбор в историята на Барселона, като формира неустоим троен фронт с Меси и Давид Вия. По време на деветте им сезона заедно Педро асистира за 25 от головете на Меси. Меси върна услугата, като асистира за 29 от 99-те гола на Педро в Барселона.

4. Шави – 31

Като се има предвид, че Шави записа 27 775 минути на терена по същото време като Меси, всъщност е донякъде изненадващо, че определящият епохата полузащитник не дал повече асистенции за номер 10 на Барселона.

Но играта на Шави винаги е била повече за контролиране на темпото, отколкото за осигуряване на убийствения последен пас. Все пак, той със сигурност би могъл да направи и това, когато е необходимо. Именно това показва и за един от най-добрите и емблематични голове на Меси във финала на Шампионска лига през 2009 г.

3. Андрес Иниеста – 37

От 778-те изяви на Меси за Барселона, 489 бяха заедно с Иниеста. Само Серхио Бускетс и Жерар Пике са изиграли повече мачове в същия отбор като рекордьора по голмайстори на клуба. Винаги е било ясно като бял ден, че двамата обичат да играят в един отбор.

"Андрес и аз си приличаме по това, че и двамата използваме телата си много, за да избягваме противниците. Но той има нещо, което винаги ме изумява“. Винаги има момент, в който си мислиш, че ще го хванеш, когато мислиш, че ще му вземеш топката, но не можеш. Той не е особено бърз, но има тази способност винаги да се измъква от вас, която идва от неговата техника", споделя Меси преди време.

2. Дани Алвеш – 42

Дани Алвеш беше едно от първите попълнения на Гуардиола през лятото на 2008 г. и телепатията на бразилския десен бек с Меси моментално се превърна в едно от най-смъртоносните оръжия на Барселона.

"Беше много странно, защото от момента, в който пристигнах в Барселона, от първия ден, имахме тази много, много, много, много странна връзка – имам предвид това по положителен начин", Алвес в интервю за Sky Sports през 2018 г. .

"Спомням си първия мач, който изиграхме заедно, сякаш беше днес. През цялото време си говорихме с 1-2 думи, разбирахме се с не повече от кратък поглед. Знаехме точно къде е другият".

1. Луис Суарес – 47


По време на шестте години на Суарес и Меси заедно на "Камп Ноу", Барселона беше опустошителна атакуваща сила. Те спечелиха четири титли в лигата и четири пъти Купата на Краля, както и една требъл с Шампионска лига в дебютната кампания на Суарес.

Тризъбецът с Неймар просто спираше дъха с чистата си бруталност, като тримата южноамерикански нападатели  бяха на върха на силите си и можеха да извлекат най-доброто един от друг. Дори когато бразилецът напусна и се бореше да бъде заменен, партньорството на Меси и Суарес – което доведе до близко приятелство извън терена – донесе голям успех.

Между 2014 и 2020 г. Меси вкара 280 гола за Барселона, а Суарес вкара 198. Суарес асистира за 47 от головете на Меси през това време, а Меси асистира за 52 от тези на Суарес.

А в САЩ изкупуват за минути билетите за мачовете на Меси, макар че са сериозно завишени цените.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички