Най-добрите спортни филми за всички времена


Най-добрите спортни филми за всички времена
Снимка: Guliver/GettyImages

26095 0

Невъзможността да гледаме спорт на живо е възможност да си припомним някои от най-вдъхновяващите истории, достойни за филм. Поправка, превърнати във филм. Ако към тях прибавим и гениалността на редица сценаристи, решили да заложат на спортни сюжети (без значение дали базирани на реални събития) - получаваме най-добрите спортни филми за всички времена, които всеки любител на спорта (а и не само) трябва да изгледа.

Екипът на SportLive се доверява на личния си опит относно някои от филмите, а за други се допитва до златните вечни класации. В подреждането липсват филми за футбол, защото най-добрите такива - можете да видите в този материал. А сега ви представяме спортните филми, които всеки трябва да изгледа (за улеснение - до всеки филм поставяме спорта, който е засегнат):

Роки (1976-2006) - бокс

Абсолютната боксова класика, която едва ли са останали много хора, които да не са чували. В споменатите години са побрани 6 различни филма, като всеки един от тях си заслужава гледането. Впоследствие излизат още продукции, свързани с героя на Силвестър Сталоун, наименувани Аполо. За Роки дори няма нужда от въведение в сюжета, ако не сте го гледали - просто веднага поправете тази грешка. А, ако сте - можете да си го припомните отново.

 

Сляпата страна/Невидима зона (2009) - американски футбол

Филмът е превеждан по различни начини на български. Изключително трогателна история за бездомно тъмнокожо момче, приютено от богато семейство. Оказва се, че има големи възможности за развитие в спорта, но този път не е никак лесен.

 

Треньорът Картър (2005) - баскетбол

Безспорно един от най-великите филми за баскетбол. В главната роля на треньора Картър влиза Самюел Джаксън, който със своя нестандартен начин на тренировки и възпитание се заема с един отбор от момчета, които трябва да бъдат тренирани не само на баскетбол и не само в залата.

 

Късметлията (2005) - бокс

Преводът на българския е единствената неточност в този филм (на англ. "Cinderella" значи Пепеляшка). Драматичният случай на талантлив боксьор, който отглежда семейство, но финансите меко казано не стигат, което го принуждава да припечелва както може. Все пак се удава шанс това да се случи чрез бокс, но пречките са твърде много.

 

Белите не могат да скачат (1992) - баскетбол

Класиката на филмите в баскетбола. Абсолютно задължителен за всеки почитател на този спорт. Историята за възникнало огромно приятелство между тъмнокож и бял, което минава през редица трудности, правейки това, което най-много обича - да играе баскетбол.

 

Помни титаните (2000) - американски футбол

Базиран на действителни събития - възторжен разказ за това как малък град, разкъсван от омраза и недоверие, се сплотява в името на една идея. Прекрасната актьорска игра от страна на Дензъл Уошингтън добавя още качество към тази вдъхновяваща продукция.

 

Когато бяхме крале (1996) и Али (2001) - бокс

И 2-та филма са за Мохамед Али. Биографичният филм "Когато бяхме крале" с участието на легендата печели "Оскар" през 1996 г. Другата лента за живота на боксьора - "Али" с Уил Смит в неговата роля, е номинирана за наградата през 2001 г. "Когато бяхме крале" е оценяван по-високо, но "Али" също си заслужава. Преценете кой е по-добър за вас, като изгледате и 2-та.

 

Несломим (2009) - ръгби

Вдъхновяващата история на Нелсън Мандела (изигран от носителя на "Оскар" Морган Фрийман) и неговите опити да обедини нацията в труден момент, обръщайки се за помощ към капитана на южноафриканския отбор по ръгби.

 

Космически забивки (1996) - баскетбол

За цвят - един по-различен филм. Прекрасна семеена анимационна продукция, в която участват легендата Майкъл Джордан и... Бъгс Бъни. Страхотен филм за разпускане, който да изгледате с любим човек.

 

Урагана (1999) - бокс

Рубин "Урагана" Картър - горд, многообещаващ боксьор, е несправедливо обвинен в жестоко престъпление. Той остава зад решетките дълги години, но се появява нова надежда за спасение на хоризонта.

 

С пълна газ (2013) - Формула 1

Разказва истинската история за безмилостното съперничество между английския плейбой Джеймс Хънт и методичния пилот Ники Лауда в златните години на Формула 1 през 70-те години. Кой ще спечели?

 

Чудо (2004) - хокей

Филмът разказва историята на един от най-великите случаи в Олимпийски игри. А именно тази за Олимпиадата от 1980 година и националния отбор по хокей на Съединените американски щати.

 

Кешбол (2011) - бейзбол

В началото на бейзболния сезон 2002 Оуклънд Атлетикс губи (отново) на пазара най-добрите си играчи, които са привличени с огромни заплати от големите клубове. Генералният мениджър на отбора Били Бийн ю е принуден наново да изгради отбора си с едва една трета от бюджета на тима. Воден от постоянния си стремеж към победа, той залага на нова система, която предизвиква възмущение и недоверие в бейзболните среди.

 

Боецът (2010) - бокс

Истинската история на Мики Уорд, за която Марк Уолбърг се готви и тренира близо две години. Драматичен разказ за боксьора „Ирландеца” Мики Уорд и необичайния му път до световната титла в полусредна категория.

 

Разяреният бик (1980) - бокс

Благодарение на зверския си хъс и тлеещата в сърцето му ярост боксьорът Джейк Ла Мота успява да стане шампион в средна категория през 40-те години на XX век. Tези качества обаче стават причина и за бързото му и зрелищно падение. Страхотна актьорска игра от Робърт Де Ниро.

 

Джери Магуайър (1996) 

Филм, който смесва романтиката и спорта. С прекрасен звезден актьорски състав, начело с Том Круз. Става въпрос за Джери Магуайър - спортен импресарио, който е с големи амбиции, но без никакви скрупули.

 

Баскетболни мечти (1994) - баскетбол 

Документален филм за две тъмнокожи момчета, които всеки ден пътуват по 1 час и половина, за да стигнат до своето училище (което е прочуто училище за бели), където да практикуват любимия си спорт - баскетбол.

 

Шампионът (2015) - американски футбол

Америка е потресена от поредица внезапни и необясними смъртни случаи на известни спортисти. Загадката разрешава талантлив млад неврохирург, но както се оказва, не всички са готови да чуят грозната истина. Страхотна игра от Уил Смит и Алек Болдуин.

 

 

Обратен гард (2015) - бокс

Хоуп е боксьор-левичар с нечувана сила и непобеден от години, чиято най-голяма подкрепа е семейството. Изведнъж всичко се променя, когато го сполетява ужасна лична трагедия.

 

Любов и баскетбол (2000) - баскетбол

Още един от класическите баскетболни филми. Тук ще имате златната възможност да убедите своята приятелка да гледате спортен филм, тъй като има по нещо и за двама ви. Разбира се, можете да го сторите и без приятелка - достатъчно качествен е.

 

Необикновен отбор/Тяхната лига/Тяхната собствена лига (1992) - бейзбол

И за финал в класацията един филм, който ще ви накара и да се смеете, но и да тъжите. Действието във филма се развива във Втората световна война, когато всички мъже от САЩ се призовани да служат на армията.

 

А кои са най-добрите футболни филми, които всеки трябва да изгледа?

ключари soslocksmith

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички