Меси, Роналдо и други - Ето кои са петимата най-добри нападатели, които мразят да помагат в защита


Меси, Роналдо и други - Ето кои са петимата най-добри нападатели, които мразят да помагат в защита
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

3266 0

Основната отговорност на нападателя е да вкарва голове и да създава положения за своите съотборници. Той трябва да надушва възможността, да заема добри позиции и да бъде агресивен.

Задълженията на нападателя обаче не се ограничават до това, което се случва в атакуващата третина. Когато неговият отбор не владее топката, от него се изисква да помага на своите съотборници, като допълнителен човек в защита. Той трябва да проследи и да облекчи тежестта лежаща върху плещите на полузащитниците и защитниците.

В модерния футбол обаче присъстват и игрчи, които не обичат да се връщат назад и да помагат на своите съотборници. В настоящия материал ще разгледаме петима нападатели от световна класа, на които не им се нрави да помага в защита.

5. Дуван Сапата (Аталанта)

Дуван Сапата се славеше с дефанзивните си изяви, но той показа значително по-малко от това свое качество през последните сезони. Той пресираше силно и това бе решаващо за успехите на Аталанта в последните кампании, но възрастта очевидно започва да настига Сапата.

Освен пресата, Сапата не допринася много в защита. След като защитната линия на тима му бъде пробита, 31-годишният играч обича да стои и да чака топката да бъде изиграна към него. Той спечели само една топка в единоборство в своето поле за сезон 2021/22 в Серия А и общо само четири топки през последния сезон в лигата.

4. Ромелу Лукаку (Интер)

Челси направи Ромелу Лукаку най-скъпото си попълнение през лятото на 2021 година. "Сините" платиха 113 милиона евро за подписа на бившия си играч, но големият белгиец направи изключително лоша кампания след завръщането си на "Стамфорд Бридж". В момента е под наем в Интер.

Миналия сезон в Челси, под ръководството на Томас Тухел, Лукаку се оказа доста пасивна фигура, когато отборът не владееше топката. Той спечели общо три дуела в лигата, като и трите бяха в атака. Белгийският национал определено не е човек, който ще си "пръсне" дробовете в опит да помогне на защитниците си.

3. Килиан Мбапе (ПСЖ)

Килиан Мбапе е един от най-опасните нападатели в играта в момента. Той притежава невероятно темпо и също така е доста интелигентен с движенията си. Мбапе е почти неудържим, когато е в настроение, тъй като образцовите му умения за дриблиране го правят адски невероятен.

Установено е обаче, че в защита играта му куца. Мбапе често изчезва от картинката, когато ПСЖ излезе от притежание и да го видим да играе в собствената си половина е рядкост. Французинът е влязъл в общо 14 битки в Лига 1 през последния сезон. Това е съвсем нормално за футболист, който е изиграл 35 мача в елита и е бил титуляр в 34 от тях.

2. Лионел Меси (ПСЖ)

Седемкратният носител на Златната топка тероризира защитниците със завидните си умения за дриблиране, забързано темпо, интелигентна игра на подавания и гениалани изпълнения.

През последните години обаче интересът на Меси да помага в отбраната значително понамаля. Той често се превръща в "пешеходец" по време на играта без топка на своя тим. Аржентинецът е влязъл в общо 10 дуела в невпечатляващата си дебютна кампания в Лига 1 (2021-22).

Меси получи много критики за това, че се разхожда, когато отборът му е извън владението на топката, но е малко вероятно той да промени тази част от своята игра.

1. Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед)

Кристиано Роналдо е още един нападател от световна класа, който се прочу с липсата си на принос в защита. Мнозина твърдят, че включването на Роналдо в стартовия състав е довело до това Манчестър Юнайтед да загуби солидността си в отбрана през сезон 2021/22.

Това е доста приличен аргумент, като се има предвид факта, че Роналдо е доста слаб в пресата и че почти никога не се връща назад. Той направи едва 10 дуела във Висшата лига с противников играч през последния сезон, а това е цифра, която не е никак добра.

Юнайтед процъфтя под ръководството на бившия мениджър Оле Гунар Солскяер, когато Антони Марсиал водеше атаката и действаше като отлична първа защитна линия. През сезон 2019-20, когато французинът беше първият избор за нападател на "червените дяволи", той направи 379 преси. Роналдо пък направи общо 182 през миналия сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички