Легендарната 11-ка от играчи, отказали се от футбола през 2023-та


Легендарната 11-ка от играчи, отказали се от футбола през 2023-та
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

3725 0

Календарната 2023-та година във футбола ще бъде запомнена с това, че през нея двете емблеми на този спорт за века - Кристиано Роналдо и Лионел Меси, се разделиха с европейския клубен футбол. Първо португалецът пое към Саудитска Арабия още в първите седмици, а след това и аржентинецът се насочи към САЩ през лятото.

Други пък се сбогуваха с футбола, обявявайки край на професионалните си кариери. Сред тях има и имена, оставили огромно футболно наследство. В този материал ще обърнем внимание на своеобразните най-добри 11, които обявиха пенсионирането си.

11-ката от звезди, отказали се от футбола през 2023-та година

Вратар: Джанлуиджи Буфон - след 28 сезона, разпростиращи се в четири десетилетия, 45-годишната легенда на Италия и Ювентус реши да "окачи ръкавиците". В продължение на години той бе считан за най-добрия в света, а играта му бе ключова за доминацията на "старата госпожа" в Италия в периода 2010-2020 година. А героизмите му бяха основни и за Италия на Мондиал 2006, когато грабна златото.

Десен бек: Шиме Вършалко - със сигурност не е от ранга на повечето в своеобразния състав. Той обаче спечели титлата в Испания с Атлетико Мадрид въпреки присъствието на Реал Мадрид и Барселона. Освен това игра финал на Световното първенство през 2018 година с Хърватия.

Централен защитник: Диего Годин - за 9 години с Атлетико записа цели 389 мача и се утвърди като един от най-емблематичните футболисти в историята на клуба. Негов гол осигури титлата в Ла Лига през 2014 година, а за Уругвай има 161 мача.

Централен защитник: Миранда - още един футболист на Атлети в тази 11-ка. Доста време той игра в тандем именно с Годин. Заиграва в Европа именно чрез "дюшекчиите" през 2011 година, но не остава дълго, колкото Годин. Бразилецът остава 4 години, след което се присъединява към Интер.

Ляв бек: Йонас Хектор - вероятно най-малко популярното име за широката аудитория. Той обаче е същинска легенда за Кьолн, като само една година от цялата му кариера не преминава в германския клуб. Започва в Ауерсмахер, след което се присъединява към Кьолн, където прекарва следващите 13 години. Хектор има 410 мача за първия и втория отбор на клуба, както и 43 срещи за националния отбор на Германия.

Дефанзивен халф: Лукас Лейва - бразилецът бе считан за един от най-подценяваните полузащитници в английската Висша лига, докато бе част от Ливърпул. Там изкарва цели 10 години (346 мача), след което продължава в Лацио в следващите 5 години, почти записвайки 200 срещи за "орлите". Накрая се завръща там, откъдето започна - Гремио.

Халф: Сеск Фабрегас - един от най-добрите плеймейкъри през този век. Пробива чрез Арсенал, където прекарва 8 години и става капитан. След 303 мача там преминава в Барселона и след 3 успешни години се завръща в Англия и Лондон... но в Челси.

Атакуващ халф: Месут Йозил - радва се на страхотна кариера, като след впечатляващи изяви в Шалке 04 си осигурява трансфер в Реал Мадрид, където е част от приказен състав. Не се задържа дълго, но след това блести с фланелката на Арсенал за цели 8 сезона.

Дясно крило: Гарет Бейл - още един, който може да се похвали, че е бил част от изключителен отбор на Реал Мадрид. Способностите му и това, което бе сторил за "кралския клуб", бяха позабравени в последните години заради добре известни причини, но никой не може да му отнеме постигнатото.

Ляво крило: Давид Силва - легенда на Манчестър Сити, спечелил куп трофеи в Англия. Може да се похвали и с огромни успехи с националния отбор на Испания. Кариерата му щеше да продължи още в Реал Сосиедад, но получи изключително тежка контузия, която го принуди да се откаже.

Нападател: Златан Ибрахимович - каквото и да бъде казано за този футболист, ще бъде малко. Ако тръгнем да изброяваме пък отборите, от които е бил част, ще бъде... твърде много. Емблематична фигура в цялата история на футбола.

Вижте още от класациите в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички