Изумителните стартови 11 от футболисти, прехвърлили 30-годишна възраст


Изумителните стартови 11 от футболисти, прехвърлили 30-годишна възраст
Снимка: Guliver/GettyImages

19762 0

"Младите играчи печелят мачовете, но опитни играчи ви печелят титли", тези думи са състезателя по крикет Хари Гърни, но в пълна сила важат и за футбола.

Докато Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд продължават да трупат почитатели с изявите си из цяла Европа, заглавията все още се правят от онези "ветерани", които вдигат трофеи от години. Това ни накара да се замислим: кои играчи биха направили комбиниран XI от най-добрите над 30-те, играещи в Европа в момента?

На базата на стойността на всеки играч според Football Index ви представяме кои са най-ефективните на съответните им позиции.

Вратар: Кейлор Навас, 33 години, ПСЖ

Трикратен победител в Шампионска лига и с 89 двубоя за националния отбор на Коста Рика. Изглежда нелепа мисълта, че Кейлор Навас е прекарал по-голямата част от кариерата си в Европа, като е трябвало да отговаря на критиците и да се бори за мястото си със считани за по-качествени вратари. 

Въпреки това, неговите качества не трябва да се поставят под съмнение и само този сезон продължава да пази на много високо ниво в ПСЖ, както има и 4 сухи мрежи в груповите фази на Шампионска лига. Нито един друг вратар в състезанието не може да се похвали с това.

Десен краен защитник: Александър Коларов, 34 години, Рома

Коларов винаги е бил заплаха с неговия силен ляв крак, който помогна на Манчестър Сити да спечели 5 големи трофея. Бранителят прекара 7 години в английския тим. Откакто напусна заради Рома, нищо особено не се е променило, като сърбинът има 17 гола до този момент. Никак не е зле за защитник, нали? Коларов е използван от ляво, но сме ставали свидетели на това как действа от дясно. А мисълта за точните му центрирания може да е наистина плашеща за всеки съперник.

Централен защитник: Серхио Рамос, 33 години, Реал Мадрид

Независимо дали отбелязва от дузпа, прави невероятни блокади в последния момент или "участва в тъмните изкуства", Рамос винаги намира начин да побеждава, Дори и сега, на 33 години, легендарният испански играч е част от основния състав на Зинедин Зидан. Нито един друг играч не е печелил повече въздушни сблъсъци от него в Шампионска лига през сезона - 10, а да не споменаваме и 8-те гола във всички надпревари.

Централен защитник: Тим Клозе, 31 години, Норич

През този сезон Клозе бе ограничен само до една поява на Купата на лигата заради сериозна травма на тазобедрената става и коляното. А огромната загуба бе за Норич, тъй като допусна 41 гола във Висшата лига в негово отсъствие. Това обаче не спря стойността му в Football Index да остане на много високо ниво.

Ляв краен бранител: Жорди Алба, 30 години, Барселона

Посочван сред най-добрите леви бекове в Европа през последното десетилетие. Това твърдения не се променя и след като навърши 30-годишна възраст. Испанецът все още може да бъде открит да тормози опонентите по левия фланг и единственото нещо, което го спира да продължава с асистенциите е травмата, която го извади за 10 двубоя през сезона. Постепенно обаче Алба се възстановява и се връща към най-доброто си представяне, като се очаква да влезе в още по-добра форма за важните мачове в Шампионска лига.
Халф: Тони Кроос, 30 години, Реал Мадрид

Нито един играч на Реал Мадрид няма повече пасове и не е създал повече положения от Тони Кроос в Ла лига. И въпреки че навърши 30 години през януари, то влиянието му в състава на Зидан в никакъв случай не е намаляло. Немският национал никога не е показвал, че за него 30-те биха били проблем и оценката му на представяне може да се покачи дори още повече.
Халф: Алехандро Гомес, 31 години, Аталанта

Аталанта впечатли в Европа, стигайки до нокаут етапите в дебютната си кампания в Шампионска лига, като се движи и добре в Серия А. Може би най-важният играч в мача им досега е аржентинският плеймейкър Алехандро Гомес, който има 7 гола и 11 асистенции в 29 двубоя за италианската тим досега този сезон.

Дясно крило: Гарет Бейл, 30 години, Реал Мадрид

Гарет Бейл все още се бори да спечели подкрепата на привържениците на Реал Мадрид и всъщност не си направи никаква услуга с така известния банер „Уелс, голф, Мадрид, в този ред“ през ноември. Въпреки това,  той остава един от най-талантливите играчи на планетата, като продължават и информации, които го свързват със завръщане в Англия.

Нападател: Лионел Меси, 32 години, Барселона


Бижуто на Барселона и най-скъпият играч в тази класация, на 32 години, Лионел Меси сякаш става още по-добър. Независимо дали става дума за голове, асистенции или успешни поемания. Никой играч в Ла Лига не е по-ефективен от Меси през този сезон. Макар каталунците да изпитват доста затруднения, то все още имат шанс да спечелят Ла лига, както и мечтаната Шампионска лига, като се надяват именно Меси да ги поведе към трофеите.

Ляво крило: Кристиано Роналдо, 35 години, Ювентус

Присъствието на Меси и Роналдо в тази класация е достатъчно, за да привлече вниманието на феновете. Макар и над 30 двамата продължават да творят по терените, а португалецът вече се доказва в трето водещо първенство. Роналдо записа 20 гола в 20 срещи за "бианконерите" и след като миналата година спечели титлата в Серия А, то сега ще се бори с трети различен отбор да грабне и Шампионска лига. Никак не е зле за 35-годишен...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички