Какво е оправданието на Силвия Дънекова за допинга?


Какво е оправданието на Силвия Дънекова за допинга?

4607 0

Силвия Дънекова се е оправдала с възпаление на сливиците за положителната си проба в Рио. Това става ясно от решението на Спортния арбитражен съд, който официално я отстрани от олимпиадата. То е с номер CAS OG AD16/04.

На 1 август била направена извънсъстезателната проверка на Дънекова, като тя е дала урина и кръв. Всички резултати на Б-пробите, които са анализирани 8 дни по-късно, са потвърдили откритията в А-пробите.

На 8 август Дънекова е била информирана, че при анализа на А-пробите е открито наличието на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), забранено вешество под точка S2.1.1 на списъка на световната антидопинтова агенция. По-късно на същия ден тя е поискала анализ на вторите проби, като присъства лично или да бъде представяна от д-р Ангел Лозанов, информира "24 часа".
 
На 9 август в 11,52 часа бразилско време МОК подава молба до КАС, като твърди, че трябва да се спрат правата на Дънекова и тя да бъде отстранена от олимпиадата на базата на откритото забранено вещество.
 
Преди това в 9,37 часа Силвия пише обяснение на ръка до КАС на български. „Не поставям под съмнение резултатите на А-пробите, които са анализирани в контролната лаборатория, която е на олимпиадата в Рио. В моя защита искам да заявя твърдо, че никога не съм използвала нарочно забранени вещества. Преди около месец влязох в болница с абсцес на сливиците и анемия. Лекарят ме подложи на следното лечение: глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение как забранената субстанция е попаднала в кръвта ми. Повтарям още веднъж, че това не е станало нарочно или с мое знание", се казва в писмото.
 
В 10,20 часа МОК уведомява Дънекова за анализа на Б-пробите и ги праща в КАС. В 15,57 часа двете страни са информирани, че председател на арбитражния панел ще бъде Хю Фрейзър, а членове Ефраим Барак и Михаел Гайстлингер.
 
На 10 август в 12,49 часа страните са информирани, че правата на Дънекова са спрени временно. Иска се МОК да прати всички документи до 12 часа на 11 август. До 18 часа на същия ден е даден срок на страните да представят писмените си обяснения дали искат да има изслушване. Ако някоя не отговори, то се счита, че такова няма да има.
 
На 10 август в 19,25 часа МОК получава удължаване на срока да изпрати документацията до 19 часа на следващия ден.
На 11 август в 1732 часа Дънекова информира КАС, че се отказва от изслушване. Документите и анализите на пробите са изпратени по мейл в 18,34 часа. Линкът на анализа на А-пробата обаче не се отваря. Чак на 12 август в 1237 часа е получен нов линк, който работи.
 
На базата на това тримата арбитри решават, че МОК е доказал нарушението по изискванията на член 3.1 на антидопинтовите си правила и че спортистът е нарушил член 2. Всички субстанции, споменати в писмото на Дънекова, не дават доказателство как и защо е попаднало забраненото вещество. Няма основание и твърдението   за   невинност. Описаното лечение пък не е вписано надлежно в антидопинговия формуляр на спортиста.
 
След като са нарушени антидопинговите правила, Дънекова няма право да участва на олимпиадата, изключена е от игрите, а акредитацията с № 1117181 е отнета. Всички решения по случая след олимпиадата са от компетенцията на международната федерация по лека атлетика.
 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички