История в Рио 2016! Колумбия дочака своя олимпийски шампион при мъжете!


История в Рио 2016! Колумбия дочака своя олимпийски шампион при мъжете!
Снимка: Guliver/Getty Images

1916 0

Колумбия най-накрая дочака своя златен олимпийски медал от мъж! 33-годишният Оскар Фигероа, най-възрастният от финалистите, е шампион на Игрите в Рио 2016 в турнира по вдигане на тежести с категория до 62 кг.

Фигероа не само е първият мъж олимпийски шампион на Колумбия, но и едва третият златен медалист от Игри на тази страна. Той изравни собствения си олимпийски рекорд в изтласкването - 177 кг (от Лондон 2012) и подобри личното си върхово постижение в общия сбор с 318 кг.

На миналите Игри в Лондон 317 кг стигнаха само за сребърен медал на Фигероа, след като той бе победен от севернокорееца Ким. Той обаче не участва във финала на Рио 2016, а другият голям фаворит - световният рекордьор и първенец на планетата Ли Цюн Чън се контузи преди изтласкването.

На 33 години и при четвъртото си участие на Олимпийски игри Фигероа най-накрая влиза в историята на колумбийския спорт - той бе пети в Атина 2004, записа 0 в Пекин в изхвърлянето, а бе фаворит за титлата, като в Лондон 2012 остана втори.

Сребърният медал в Рио 2016 остана за индонезиеца Еко Юли Ираван с 312 кг общ сбор, докато казахстанецът Фархад Харки грабна бронз с 305. И двамата опитаха да се преборят за титлата с Фигероа, но не можаха дори да се изправят със 177 кг на щангата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички