Джудо


Джудо

1478 0

Джудото е за първи път част от олимпийската програма през 1964 година на Игрите в Токио, а оттогава, с изключение на 1968-ма, винаги е участник на Олимпийските игри. За първи път женски турнир е включен през 1992-ра в Барселона, като на предишните Игри жените са се представяли единствено в демонстративни мачове.

Правила:

Всяка държава може да има само по един представител във всяка категория, която се определя от теглото на участниците. Турнирът се провежда на базата на елиминациите, като освен златен и сребърен медал, се присъждат по два бронзови медала. Загубилите четвъртфиналите се съревновават един срещу друг, като победителите се класират за двубоите за бронза срещу загубилите полуфиналите. Така в крайното класиране има 1-во, 2-ро, две 3-ти места, 5-то и 7-мо.

Категории:

Категориите се определят от теглото на състезателите, като при мъжете има под 60, до 66 кг, до 73, до 81, до 90, до 100 и над 100. При жените са под 48, до 52, до 57, до 63, до 70, до 78 и над 78 кг.

Български успехи:

Димитър Запрянов печели сребърен медал на Олимпийските игри в Москва 1980, а Илиян Недков - бронзов. В Атина през 2004-та Георги Георгиев печели бронз.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички