За първи път от 1/4 век някой отне олимпийското злато в гимнастиката от Русия


За първи път от 1/4 век някой отне олимпийското злато в гимнастиката от Русия
Снимка: Getty Images

7499 0

Истински гръм "падна" в лагера на руските олимпийци в Токио след края на индивидуалната надпревара в художествената гимнастика. Както е известно, олимпийска шампионка стана израелката Линой Ашрам, а фаворитката Дина Аверина се задоволи със среброто. Сестра ѝ близначка Арина не успя да се пребори за бронза и той стана притежание на беларуската гимнастичка Алина Харнаско.

Оказва се, че за последната четвърт век за първи път на олимпийски игри златото в индивидуалното състезание в художествената гимнастика не отива при руска състезателка. За последно те отстъпиха златото на най-големия форум през 1996 година.

На последните 5 олимпиади Русия не дава златото другиму нито в индивидуалното, нито в отборното състезание в този спорт. От Игрите в Сидни през 2000 г. състезателките от тази страна взеха 10 от най-ценните 10 комплекта медали.

За провала на тази традиция звездата на руската художествена гимнастика Дина Аверина обвини съдиите, които са дали златото на Ашрам, въпреки че е изпуснала лента. Нейното мнение бе подкрепено и от треньорката ѝ Ирина Винер-Усманова, която определи случилото се като "позор" и изрази мнение, че явно на всички им е писнало Русия все да взима златото в този спорт и са решили "да сменят шампиона". А ето какво мисли българската представителка във финала Боряна Калейн за представянето си в Токио

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички