Скандалът се разраства: Кристина Тимановская напусна Япония с полет през Виена


Скандалът се разраства: Кристина Тимановская напусна Япония с полет през Виена
Снимка: Getty Images

2858 0

Беларуската състезателка по лека атлетика Кристина Тимановская напусна Япония и Олимпийските игри в Токио с полет през Виена в сряда и се очаква да се насочи към Полша, където ще получи хуманитарна виза.

24-годишната спринтьорка се очакваше да вземе директен полет до Варшава, но го променила в последния момент, сподели служител на летището пред журналисти. Тя се качи на полета на летище Нарита, след като пътува до полското посолство, където прекара последните две нощи след твърденията, че е опитала да форсира завръщането си у дома, след като разкритикувала треньорите си.

Тимановская отказа да говори пред медиите на летището и полетът ѝ потегли малко след 11:00 часа местно време. Спринтьорката търсеше защита от организаторите на Токио 2020 в неделя, твърдейки, че е била принудена да се завърне в Беларус. Тимановская бе една от над 2000 беларуски спортни фигури, които подписаха отворено писмо с призиви за нови избори и освобождаването на политически затворници. Нейният съпруг пристигна в Украйна и двамата ще се срещнат в Полша. Тимановская пристигна в посолството на страната в понеделник вечер след прекарана вечер в хотел на летището.

Полският министър-председател Матеуш Моравиецки заяви, че е разговарял с "храбрата" Тимановская, която е "в момента добре обгрижена и в безопаност":

"Уверих я, че може да разчита на подкрепата и солидарността на Полша. В следващите дни тя ще лети до Варшава, където ще може да разцъфти без препятствия и ако реши, ще получи допълнителна помощ", написа той във Фейсбук.

Международният олимпийски комитет заяви, че ще разследва олимпийския тим на Беларус заради инцидента, но активисти призоваха за спиране правата на местния олимпийски комитет и атлетите им да участват под неутрален флаг, подобно на руските.

Говорителят Марк Адамс каза в сряда, че МОК е получил доклад от Беларуския олимпийски комитет, който "се оценява в момента". Той добави, че МОК е отворил Дисциплинарна комисия за откриване на факти по този случай.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички