Режисьорът на церемонията по откриването на Олимпиадата подаде оставка


Режисьорът на церемонията по откриването на Олимпиадата подаде оставка
Снимка: International Olympic Committee

1777 0

Директорът на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио, 48-годишният Кентаро Кобаяши, се озова в центъра на голям скандал, след като бе разкрито, че в младостта си, като член на комедиен дует, в един от скици той осмива Холокоста и си позволява антисемитски шеги. Това съобщи в четвъртък японският вестник Mainichi Shimbun.

Причината беше появата в интернет на запис на речта на Кобаяши, направен през 1998 година. Кадрите показват как, по-специално, той предлага да „изиграе Холокоста“ и хвърля много отрязани на хартия мъже, които олицетворяват жертвите на геноцид. Видеото стана широко разпространено в японския сегмент на социалните мрежи и предизвика остри критики от потребители, които настояват за оставката на Кобаяши.

Както по-късно шефът на организационния комитет Сейко Хашимото заяви пред репортери, Кентаро Кобаяши напусна поста си в четвъртък след бързо избухналия скандал.

Според нея Кобаяши се извини за думите си преди 30 години и подаде оставка по собствена воля. "Както мнозина посочиха, моите забележки наистина бяха напълно неподходящи. Съжалявам и се извинявам най-дълбоко", прочете Хашимото изявлението на директора.

Центърът „Саймън Визентал“ (неправителствена организация, която също изучава Холокоста и борбата с антисемитизма) заяви по този повод, че „никой, колкото и талантлив да е, няма право да осмива жертвите на нацисткия геноцид . " Японската страна все още не е реагирала официално на последното развитие на събитията.

На 19 юли 52-годишният музикант Кейго Оямада, назначен от композитора на церемонията по откриването на Олимпиадата, подаде оставка. След назначаването му на тази позиция в японските медии се появяват цитати от интервю, което той дава на местно музикално списание през 1994 г. В него Оямада призна, че докато учи в училище, систематично се подиграва на съучениците си с увреждания. В същото време той се засмя, описвайки действията си. В резултат думите на музиканта предизвикаха възмущение сред жителите на Япония, които призоваха той да бъде отстранен от участие в церемонията по откриването на игрите.

Това е четвъртият голям скандал, свързан с организаторите на олимпийските игри в Япония. През февруари шефът на организационния комитет Йоширо Мори подаде оставка. Той направи неуместни коментари, че увеличаването на броя на жените в спортните комитети и федерации води до забавяне на техните срещи. През март творческият директор на игрите Хироши Сасаки напусна поста си, който предложи идеята за участието на актриса, модел и водещ Наоми Уатанабе в една от стаите по време на церемонията по откриването. Според неговата идея момичето трябвало да слезе от небето под формата на прасе.

Ето колко струва на Япония провеждането на Олимпийските игри.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Най-големият обир в историята на олимпийските игри

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама