Грозно: ФИГ обяви, че съдии в гимнастиката са заплашвани и обиждани след Токио 2020


Грозно: ФИГ обяви, че съдии в гимнастиката са заплашвани и обиждани след Токио 2020
Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

6468 0

Няколко от съдиите по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио са получили заплахи и са били обиждани след края на спортния форум. Това обявиха от Техническия комитет на Световната федерация по гимнастика (ФИГ). Те излязоха със становище по повод обвиненията към съдиите, дошли най-вече от руска страна след турнира по художествена гимнастика. От комитета съобщиха, че обстоен преглед на оценките е показал, че на Олимпиадата не е имало изразени пристрастия към определена гимнастичка или ансамбъл.

От ФИГ не посочват откъде са дошли заплахите и обидите, но вероятно източникът им е точно Русия. Както е известно, президентът на тамошната федерация Ирина Винер-Усманова разкритикува съдийството в Токио, след като за първи път от много години насам Русия не спечели злато нито на индивидуалното състезание, нито при ансамблите. Олимпийска титла на индивидуално завоюва Линой Ашрам от Израел, а при ансамблите със златни медали се окичи България. Ето последния пример за неспортменското отношение на Русия. 

Цялото становище на Техническия комитет на ФИГ:

Техническият комитет на ФИГ по художествена гимнастика извърши задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка, във всяка една фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. Следвайки този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито.

Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класирането и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика както за индивидуалното, така и при ансамблите са честни и безпристрастни.

ФИГ установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за Олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.

Ние бяхме ужасени да научим, че няколко съдии по художествена гимнастика са получили много заплахи и обиди след олимпийските надпревари. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. ФИГ иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички