12-годишното дете-чудо Хенд Заза: Най-младият участник на Токио 2020


12-годишното дете-чудо Хенд Заза: Най-младият участник на Токио 2020
Снимка: Getty Images

5385 0

Олимпийските игри в Токио официално бяха открити. Най-престижното спортно събитие започна и това е дългоочакваният шанс за някои атлети да стъпят на най-високото стъпало в кариерата си. А за други - това е огромната чест да участват на подобно събитие.

Сред тях е и най-младият състезател на тези Игри. Става въпрос за родената на 1 януари 2009 година Хенд Заза. 12-годишната спортистка е родом от Сирия и ще представлява страната си на тенис на маса, като ще дебютира на 24 юли.

Тя е най-младият участник на олимпийски игри в този спорт и един от най-младите като цяло в историята, които взимат участие на най-престижното спортно събитие. Още по-впечатляващ е фактът, че Заза успява да го стори, въпреки че израства в страна, в която се води война. Признавала е, че тренира на масата, докато чува шумовете от битката.

Хенд Заза се класира за Токио на квалификационния турнир в Западна Азия, който се проведе в Йордания през месец февруари 2020 година. Тя спечели 4 от 5 мача, за да си гарантира титлата при жените след успех с 4-3 срещу Мариана Сахакян от Ливан във финала. А след това става истинска сензация.

Все пак трябва да се отбележи, че тя не е най-младият спортист на олимпийски игри за всички времена. Това е 10-годишният грък Димитриос Лундрас, който участва при раждането на модерните олимпийски игри - в Атина през 1986 година. Той дори печели медал тогава - бронз в спортната гимнастика.

Любопитно е да се добави, че има още един 12-годишен участник - скейтбордистката Кокона Хираки, която обаче е родена през 2008 година (още не е навършила 13). Друга скейтбордистка - Скай Браун, пък е на 13 години. Тя е родена в Япония, но ще представлява Великобритания, като ще стане най-младият британски участник на летни олимпийски игри. Браун ще изпревари Марджъри Хинтън, която плува в Амстердам през 1928 година (тогава е била с 31 дни по-голяма от Браун).

Вижте пътеводителя на Олимпийските игри в Токио - всичко, което трябва да знаете за Олимпиадата!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички