"Златната" Ивет Горанова, която прослави България на Олимпийските игри в Токио


"Златната" Ивет Горанова, която прослави България на Олимпийските игри в Токио
Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

3784 0

Изминаващата 2021 едва ли някога ще бъде забравена от едно 21-годишно момиче от Долна Митрополия, което изкачи най-високия спортен връх, за да чуе в своя чест химна на България. Ивет Горанова помете всичко по пътя си на Олимпийските игри в Токио, за да прослави родината ни и да накара всички българи да настръхнат от гордост.

Преди Олимпиадата в Токио името Ивет Горанова едва ли бе толкова разпознаваемо. Всъщност още преди Игрите Ивет се бе утвърдила като една от най-добрите състезателки по карате в света. Женският елит в каратето добре познаваше качествата и възможностите на Ивет и безспорния потенциал, който чакаше да бъде разгърнат в точния момент.

В спорт, в който България няма големи традиции, Ивет Горанова доказа, че с много труд, желание и постоянство всичко се постига. И под желание разбирайте това:

"Това ми беше най-голямата цел в живота"

Точно така: Ивет Горанова е подчинила целия си живот в името на една цел - да стане олимпийска шампионка. И го постигна със смазваща доминация!

Още в груповата фаза Ивет започна да мачка наред - три мача и три категорични победи срещу съпернички, които са от световна класа. Това осигури на Горанова място на полуфиналите и поне бронзов медал, но за нея целта бе само една и нищо не можеше да я спре:

"Златото е наше, няма какво да ме спре!"

Самочувствието и увереността на Ивет си личаха не само в изказванията ѝ между отделните срещи, но и в поведението ѝ на татамито. Младата българка излизаше за всяка битка с високо вдигната глава, с усмивка на лице, а в погледа ѝ се четеше брутално хладнокръвие.

На 5 август 2021 година Ивет Горанова просто знаеше, че няма какво да я спре по пътя към най-голямата ѝ мечта. Нито на полуфиналите, където победи австрийката Бетина Планк с 4:3 точки в много оспорван двубой, нито пък на големия финал, където подчини украинката Анджелика Терлюга.

След пет мача и пет безапелационни победи Ивет Горанова взе златото, от което бе "обсебена". Тя накара съперничките ѝ да гледат към нея със страхопочитание, а всички българи пред малките екрани да настръхнат от гордост и да се просълзят от радост за един от най-великите успехи в историята на България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички