Тайбе Юсеин - голямата надежда на борбата на Олимпийските игри в Токио


Тайбе Юсеин - голямата надежда на борбата на Олимпийските игри в Токио
Снимка: Българска федерация по борба

7708 0

Олимпийските игри в Токио 2020 вече са в разгара си, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII летни олимпийски игри България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ТАЙБЕ ЮСЕИН - БОРБА СВОБОДЕН СТИЛ КАТЕГОРИЯ ДО 62 КГ.

На капитанката на националния отбор по борба Тайбе Юсеин ще разчитаме за сериозно представяне в Токио. 30-годишната боркиня и достатъчно опитна и титулувана, а след световната титла през 2018 г. беше избрана и за спортист на годината в България.

Историята на Тайбе Юсеин

Кариерата ѝ започва в родното ѝ село Мъдрево, като талантът ѝ е забелязан и на 12-годишна възраст тя заживява на квартира в спортното училище в Русе, като става част от клуба "Юнак Локомотив"

Още при кадетките те се утвърждава като една от най-перспективните ни боркини, а при жените само на 19 години печели сребърен медал на Европейското пъревнство в Баку в категория до 59 кг. На следващата одина вече в категория до 63 кг отново печели среброто.

През 2012 г. достига финала на световното първенство в Страткона Каунти, а през 2013 г. следва още едно сребро от шампиоаната на планетата. Следват два бронза от световни първенства (2014 и 2015), както и бронз от европейското първенство през 2014 г. и бронз от Младежките игри в Баку през 2015 г.

През 2018 г. Юсеин стана световна и европейска шампионка, като защити европейската титла през 2019 г. На световното първенство в Нур Султан остана втора, като загуби от Айсулу Тинибекова от Киргизстан.

Пътят към Токио

С достигането си на полуфинал на световното първенство в Нур Султан Юсеин си осигури квота за Токио, като стана първата ни боркиня, намерила място в това издание на Олимпийските игри.

Конкуренцията

Световната шампионка Айсулу Тинибекова беше близо до бронза на Игрите в Рио де Жанейро, където загуби срещата за трето място. Тя обаче спечели и Световната купа в Белград през миналата година, което дава добро самочувствие. Унгарската ветеранка Мариана Сасник ще има последен шанс за олимпийски мегал, като 38-годишната състезателка има световна титла и злато от Европейските игри.

Други ветеранки са тунизийката Марва Амри, която е бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и Хенна Йохансон от Швеция. Екзотиката пък допълват Аминат Адени от Нигерия, както и представителката на Монголия Болотуя Херлкху. Индийката Сонам Сонам пък е най-младата участничка със своите 19 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички