Скандално: Съдийката, ограбила Христо Христов на Олимпийските игри в Токио, го е ощетявала и преди


Скандално: Съдийката, ограбила Христо Христов на Олимпийските игри в Токио, го е ощетявала и преди
Снимка: Getty Images

6682 0

Българският представител по вдигане на тежести в категорията до 109 килограма на Олимпийските игри в Токио - Христо Христов, бе много близо до бронзовия медал, след като изтласка 222 кг, които му носеха отличието. След като първоначално бяха зачетени, впоследствие опитът бе обявен за неуспешен поради трепване в ръката.

Треньорът на Христов Живко Николов разкри, че съдийката от Дания Тина Байтър и преди е ощетявала Христо - на Европейското първенство за кадети през 2018 година в Италия, когато го лишава от златния медал.

"Имаше леко трепване на ръката, но такива опити са минавали за успешни на много състезания. В случая журито се съобрази за решението с първия опит на руснака. И той беше подобен, но го обявиха за неуспешен. След това направиха същото и с Ицо, за да покажат същите критерии. Ако бяха признали опита на руснака, щяха да признаят и опита на Ицо и той завършваше трети.

Същата тази съдийка от Дания - Тина Байтър, лиши Ицо от златен медал преди три години на европейското за кадети в Италия. Тогава в изтласкването Ицо тласна 203 кг, но датчанката обяви опита за неуспешен и присъди златото в движението на нидерландец. По-късно тази датчанка е ощетявала и други двама наши щангисти.

Всъщност нямаше да говорим за третия опит на Ицо във второто движение в Токио, а ако беше изхвърлил 192 кг при третия си опит. Тогава със сигурност ставаше трети в двубоя. Тази тежест бе по силите му, но малко свали таза. На тренировки е изхвърлял повече. Но времето е пред Ицо. Той ще придобива опит, а в неговата категория щангистите вдигат най-много, когато навършат 24-25 години" - заяви Живко Николов за "Петел".

А БОК ще вземе мерки заради "грабежа" срещу Христо Христов на Токио 2020, който го лиши от медал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички