БОК взима мерки след "грабежа" срещу Христо Христов на Олимпийските игри в Токио


БОК взима мерки след "грабежа" срещу Христо Христов на Олимпийските игри в Токио
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

18671 0

Българският олимпийски комитет (БОК) няма да остане пасивен след ущетяването на родния ни състезател по вдигане на тежести Христо Христов, който имаше шансовете и трябваше да завърши на 3-та позиция в своята категория, грабвайки бронзов медал на Олимпийските игри в Токио.

Днес в 14 ч. местно време генералният секретар на БОК Белчо Горанов ще внесе официална жалба до спортния директор на МОК Кит Маконел. В нея, наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен,“ се казва в изявлението на БОК.

Самият Христо Христов сподели след участието си на Токио 2020, че се чувства много ограбен и че "това си е било бронзов медал за него".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички