Драма и обрат в последните секунди прати Евелина Николова на 1/2-финал в Токио


Драма и обрат в последните секунди прати Евелина Николова на 1/2-финал в Токио
Снимка: Getty Images

38858 0

С много драматична победа българката Евелина Николова си осигури място на 1/2-финал на Олимпиадата в Токио при дебютното си участие на Игрите. Тя ще се изправи срещу Ирина Курачкина от Беларус в обедните часове на 4-ти август!!!

В категория до 57кг на турнира по борба нашето момиче преодоля майсторски 1/8-финала срещу полякинята Йовита Вресен, а след това се справи и с молдовката Анастасия Ничита на 1/4-финал.

Евелина губеше до последно от представителката на Молдова, но по много драматичен начин в последните секунди на срещата си успя да запише 4 точки и да се класира за полуфиналите!

ЕВЕЛИНА НИКОЛОВА (1/4-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

Една минута след началото Евелина се измъкна от много трудна ситуация, но след това молдовката се хвърли в краката ѝ и впоследствие спечели две точки, взимайки гърба на българката. От нашия лагер поискаха преразглеждане на ситуацията, при която Николова успя също да превърти частично съперничката си, но съдиите не уважиха жалбата и присъдиха още една точка на Ничита - 3:0. В края на частта Евелина опита раменно хвърляне, но неуспешно...

ВТОРА ЧАСТ

Две минути преди края на мача Евелина Николова бе много близо да хвърли по гръб молдовката, но тя се извъртя в последния момент и нашето момиче спечели само две точки - 2:3. Времето изтичаше и българката трябваше да рискува. 

И точно когато времето изтичаше и Ева се виждаше загубила, тя успя по невероятен начин да хвърли Ничита и да добави четири точки в актива си за крайната победа с 6:3. Българката е на 1/2-финал!!!

ЕВЕЛИНА НИКОЛОВА (1/8-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

В първата минута двете състезателки се проучваха и не предприемаха атаки, а полякинята получи вербално предупреждение за дърпане на косата на Евелина. След това то стана и официално и нашето момиче спечели първа точка. С добра хватка след това тя успя да вземе още 2 в актива си и да поведе с 3:0.

ВТОРА ЧАСТ

Вресен стартира с мощна атака в краката на Николова, но българката се защити добре. Последва нова такава 2 минути преди края на срещата, но Евелина се извъртя чудесно и се измъкна. Полякинята опита трето и четвърто влизане в краката, но класата на Евелина си каза думата и много майсторски успя да парира всички атаки. 

Така с 3:0 точки тя победи и се класира за 1/4-финалите!

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Евелина Николова е родена в Петрич през 1993 г. Любопитното е, че като девойка освен с борба се занимава и със сумо, като дори има бронзов медал от европейското първенство в този спорт. Тя се прочу през 2015 г., когато взе бронз от световното първенство в Лас Вегас, като в срещата за трето място победи Панг Кяну от Китай. Същата година взе бронз и от Европейските игри в Баку.

През 2019 г. тя стигна финала на европейското първество в Букурещ, но загуби от представителката на Украйна Ирина Хусяк. През 2021 г. тя смени категорията и вече при 57-килограмовите взе бронзов медал на шампоната на Стария континент във Варшава.

Евелина Николова спечели квотата си за Игрите в Токио през квалификацията в Будапеша, след като победи Альона Колесник от Азербайджан, Вероника Чумикова от Русия, Бедиха Гюн от Турция и Алина Хрушина от Украйна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички