Антоанета Костадинова се бори до последно, но малко я лиши от нов медал в Токио


Антоанета Костадинова се бори до последно, но малко я лиши от нов медал в Токио
Снимка: Lap.bg

9551 0

Единствената до момента медалистка за България на Олимпийските игри в Токио - Антоанета Костадинова, се размина с малко от това да вземе втори медал. В изключително напрегнат финал тя завърши на 4-о място, след като загуби "престрелката" за влизане в топ 3 с Дзиао от Китай и така остана в подножието на призовите места. 

Костадинова започна крайно неубедително, след като не нанесе точно попадение в "десетката" в нито един от първите си 5 изстрела. Така рано-рано тя беше последна в класирането и трябваше да наваксва сериозно изоставане. 

Сребърната медалистка обаче се справи прекрасно с тази задача. В следващите 2 стрелби тя записа 4/5 точни изпълнения, с което се върна в топ 5, а в момента, в който финалистите влязоха в елиминациите, Костадинова се изкачи и до място в топ 3! Постепенно обаче точността ѝ изневери и след серия №7 беше последна в класирането преди следващата стрелба. 

В 8-ата серия обаче тя записа 5 от 5 точни изстрела и се добра до "престрелка" с Дзиао - детето-чудо на китайската стрелба. В нея Костадинова сбърка два пъти, докато китайката само веднъж и по този начин родната представителка остана на 4-о място. 

Олимпийска шампионка, изненадващо или не, стана шампионката и на 10 метра въздушен пистолет - Виталина Бацарашкина, която спечели "надстрелването" с Ким. Дзиао остана с бронз. 

РАЗВОЙ НА ФИНАЛА ЗА АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА

Костадинова започна ужасно в състезанието и първите ѝ 5 изстрела бяха извън целта - единствената нула във финала след първия рунд. Така рано-рано медалистката на 10 метра се озова на дъното в класирането и сериозно изоставане от челото. 

Все пак при второто завъртане Тони направи 4 от 5 точно намерени мишени и успя леко да скъси изоставането си, но беше на два чисти изстрела от топ 5. 

Бацарашкина пък от своя страна показа отлична стрелба в 3-ия рунд и даде смела заявка за олимпийско злато след 5 от 5. С нови 4 точни изстрела обаче Костадинова успя да се изравни на 4-ото място с общо 8 точки и, макар и далеч от първата в класирането, се намеси в местата за медали. 

При 4-ата и решаваща за първия отпаднал стрелба стана ясно, че Тиан Чия Чен отпада, а Костадинова запази 4-ата си позиция с нови 4 точни изстрела - равен брой точки (12) с Коракаки. 

След това започнаха елиминациите, като поредният елиминиран се оказа Вегенкамп - бронзовата медалистка от последното Световно първенство. Костадинова от своя страна записа 5 от 5 в този рунд и влезе в топ 3, и то с 1 точен изстрел изоставане от лидерката Ким (18). Бацарашкина имаше 17 - колкото и Тони. 

В рунда на топ 6 Костадинова записа 4 точни изстрела, а Ана Коракаки си замина преди медалите, след като остана с едва 18 точки. В същото време Бацарашкина стреля 5 от 5 и се изравни на върха с Ким.

В топ 5 се стигна до престрелка, защото Костадинова записа само един точен изстрел. В нея, за щастие на българката, отпадналата беше Ву Чао Линг. Бацарашкина и Ким пък се откъснаха с по 26 точни изстрела на върха в класирането. 

В серия №8 Дзиао беше великолепна и записа 5 от 5, за да излезе на 3-о място в класирането, докато Тони също беше перфектна 5 от 5 и се добра до надстрелване именно с Дзиао. 

При допълнителните патрони обаче Костадинова направи 2 грешки срещу само 1 на Дзиао и така Тони се размина с медала на 25 метра. Още в следващия рунд китайката отпадна след само 1 изстрел в 10-ката, докато шампионка стана Виталина Бацарашкина. 

ПРЕДИ ФИНАЛА НА 25 МЕТРА ПИСТОЛЕТ 

Въпреки че 25 метра пистолет не е най-силната дисциплина на Антоанета Костадинова, тя направи много силна заявка за финала, след като в първата част от квалификацията (прецизност) показа отлична стрелба и записа 3-и резултат (293 общо точки). Тя изостана от Арунович и Коракаки, но в днешната втора част на квалификацията отвя конкуренцията. 

В бързото стреляне медалистката ни беше почти безпогрешна и прати само 3 изстрела извън зоната на "десетката". Тя записа 297 точки, с което изпревари всички в общия резултат и с общо 590 точки спечели квалификацията. 

Изненадващо, победителката на "прецизност" Зорана Арунович записа едва 288 точки в бързото стреляне и отпадна от надпреварата, завършвайки на 9-о място. 

В последното си състезание в кариерата пък Мария Гроздева пропусна финала в Токио и с това прекрати легендарния си олимпийски път

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички