Брилянтната олимпийска кариера на Мария Гроздева завърши без финал в Токио


Брилянтната олимпийска кариера на Мария Гроздева завърши без финал в Токио
Снимка: Lap.bg/Любомир Асенов

2823 0

Легендарният път на Мария Гроздева на олимпийски игри, започнал от 1992 година в Барселона, приключи. Една от най-големите български легенди в спорта завърши участието си на Летните игри в Токио 2020, след като успя да подобри средната си оценка от 9.600 на 9.633, но това не ѝ помогна да преодолее квалификацията на 25 метра пистолет. 

Подобно на вчерашния ден, бившата олимпийска шампионка започна много слабо с резултат от едва 95 при първата си серия от 10 изстрела (слабо постижение за нейните умения). В това число и една "осмица", която допълнително утежни ситуацията за Мария. 

Вторият ѝ рунд беше далеч по-добър - 99 от 100 възможни точки и корекция на представянето ѝ до момента. Изоставането обаче вече беше много голямо и с 96 точки при последния рунд от стрелбата тя не успя да прескочи себе си и дори загуби позиции спрямо ден №1 в квалификацията. 

Гроздева приключва легендарната си кариера на Олимпийските игри с редица успехи. Безспорно най-големите ѝ триумфи в Сидни през 2000 година и на Игрите в Атина през 2004 година. Особено сладка беше победата ѝ в гръцката столица, тъй като малко очакваха тя да се пребори със сериозната конкуренция. 

Тя стартира олимпийския си път на Игрите в Барселона (1992), когато спечели бронз на пневматичен пистолет, като повтори успеха си 4 години по-късно в Атланта. Последваха две поредни олимпийски титли - на малокалибрен и на пневматичен пистолет. 

В богатата си визитка тя има и 5-и олимпийски медал - бронз на Игрите в Атина в дисциплината 10 метра пневматичен пистолет. 

Последният финал за Гроздева на Олимпиада остава в Пекин, когато се класира 5-а и остана на малко от медала. През 2012 в Лондон тя не успя да преодолее квалификациите, а в Рио де Жанейро не участва. 

Към богатата си колекция има още 8 златни медала от Европейски първенства, редица победи и медали на Световна купа, а единствената титла, която ѝ се изплъзна, е световната. 

Това беше и последното състезание в кариерата на Мария, която спира със спорта след Токио 2020. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички