Несправедливостта от Сидни 2000, която направи Румяна Нейкова много по-силна! (ВИДЕО)


Несправедливостта от Сидни 2000, която направи Румяна Нейкова много по-силна! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6135 0

Бившата състезателка на България в гребането Румяна Нейкова има 3 медала от олимпийски игри и 6 от световни и европейски първенства, но винаги ще помни с известна доза огорчение Олимпиадата в Сидни през 2000-та година...

Тя е родена е на 6 април 1973 г. в град София. Започва да се занимава с академично гребане през 1985 г. в клуб "ЦСКА" под ръководството на Верка Алексиева. Първоначално не се състезава индивидуално, а в отбор от две или четири гребкини на лодка. Първият ѝ успех идва през 1989 г. когато става световна вицешампионка за девойки, а през следващата година става и световна шампионка за девойки. Завършва спортното училище "Генерал-лейтенант Владимир Стойчев" в София. На 01.05.2003 г. подписва с Клуб по академично гребане "Черно море" и се състезава в този клуб до края на кариерата си.

Медалите в кариерата на Румяна Нейкова:

- бронз - Световно първенство в Сейнт Кетрин 1999г.

- злато - Световно първенство в Севиля 2002г.

- злато - Световно първенство в Милано 2003г.

- сребро - Световно първенство в Гифу 2005г.

- сребро - Световно първенство в Мюнхен през 2007г.

- злато - Европейско първенство в Познан през 2007г.

- сребро - Олимпиада в Сидни през 2000г.

- бронз - Олимпиада в Атина през 2004г.

- злато - Олимпиада в Пекин през 2008г.

ПРОСЛОВУТАТА 2000 ГОДИНА

На Олимпийските игри в Сидни, Австралия преди 21 години Руми Нейкова достига до финала и според мнозина го печели, но в крайна сметка след фотофиниш златото е дадено на Екатерина Карстен от Беларус. 

"Сребърният медал за мен бе неправилно отсъден, но той беше началото на моята спортна кариера през 2000 година. Ако той беше златен, щях да се откажа и нямаше да имам никакви други медали. Колкото пъти да гледам фотофиниша от Сидни, аз отсъждам, че съм първа, но важно е решението на съдията, а не моето. Оценявам го сребърния медал, защото без него нямаше да имам останалите успехи. Така че аз спечелих много от този медал", разказа преди време Нейкова в предаването "От дузпа в тъч" на "Sportal TV".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички