Младият Христо Христов, който ще опита да вдигне себе си и България до небесата на Токио 2020


Младият Христо Христов, който ще опита да вдигне себе си и България до небесата на Токио 2020
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

16081 0

Олимпийските игри в Токио 2020 вече са в разгара си, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ХРИСТО ХРИСТОВ - ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

Христо Христов е роден на 27 април 2001 година в град Варна. Негов личен треньор е Живко Николов, който ще е редом до Христов на първата му олимпиада при мъжете. 20-годишният щангист ще е един от двамата български състезатели по вдигане на тежести, които ще ни представляват на Токио 2020, както и единственият в категория 109 килограма. В нея той заема 9-ото място в олимпийската ранглиста.

Запъти се към Токио, след като решението за това бе взето от Българската федерация по вдигане на тежести, която се позовава на ранглистите на Международната федерация по вдигане на тежести, шансовете при съперниците в отделните категории, моментната форма, здравословното състояние и така нататък.

Христов е настоящ европейски вицешампион при мъжете от форума в Москва през април 2021 година, където бе съвсем близо до златото, но 1 килограм го лиши от него. Малко след това става и световен шампион при младежите в Ташкент.

През 2018 година печели среброто на Олимпиадата за младежи Буенос Айрес и златото на европейското за юноши до 17 години в Милано. Има и още едно злато от континенталния шампионат до 17 години (в Прищина, година по-рано). Други успехи - злато от предолимпийския турнир за Световната купа в Малта, злато при 20-годишните в Букурещ през 2019 година, както и бронз на световното в изхвърляне във Фиджи.

По-рано през тази година пък с 403 килограма грабна злато, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на категория до 109 килограма - всичко това на Световното първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст в Ташкент (вижте подробности).

Христо Христов спечели олимпийската квалификация в Доха. В Токио ще има 23-ма състезатели в неговата категория, но за финала ще останат 14, като той е на 7-мо място в списъка. Фаворити за златото ще са арменецът Симон Мартиросян (двукратен световен и европейски шампион и втори на предната Олимпиада), както и узбекът Акбар Джураев. Христов обаче вярва в своите възможност и призна, че се надява да вдигне това, което прави на тренировки (или поне да се доближи максимално до него). Той споделя, че ще се бори за призовите места.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички