Миглена Селишка: Джобният воин на България в борбата на Олимпийските игри в Токио


Миглена Селишка: Джобният воин на България в борбата на Олимпийските игри в Токио
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

6305 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са към своя край, след като предлагат незабравими емоции в продължение на две седмици. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак се състоят - от 23 юли до 8 август. България е бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

МИГЛЕНА СЕЛИШКА - БОРБА СВОБОДЕН СТИЛ КАТ. ДО 50 КГ

25-годишната Миглена Селишка е едно от дарованията на България в свободната борба. В категория до 50 кг. тя стана европейска шампионка през 2020 г., а през 2019 и 2021 г. взе сребърните отличия на шампионата на стария континент. Тя е единствената ни представителка в Токио на тази категория и ще стискаме палци да атакува медалите.

Историята на Миглена Селишка

Селишка е родена в Дупница през 1996 г. Започва да тренира почти на шега - на 11-годишна възраст влиза в залата с малкия си брат и талантът ѝ е забелязан от треньорите.

Още в юношеска възраст показва завидни умения, като през 2012 г. е сребърна медалистка на Европейското първенство за кадетки, а през 2013 г. стига до среброто и на световното първенство. При девойките е трикратна европейска шампионка в три поредни години (2013, 2014, 2015) и стига до трето място на световно първенство два пъти.

През 2019 г. боркинята взима сребро на Европейското първенство при жените, а през 2020 г. навръх рождения ѝ ден идва и златният медал. Миглена печели с 5:3 точки срещу украинката Оксана Ливач, за да триумфира с титлата.

На шампионата на Стария континент във Варшава Миглена отново остана втора, след като не успя да пребори конкуренцията на Мария Стадник от Азербайджан, която стана шампионка на Европа за осми път в кариерата си.

Пътят към Токио 2020

Селишка си осигури квота за Токио 2020 след като се представи на високо ниво на квалификационния турнир в Унгария, като достигна финала в категория до 50 кг и това се оказа достатъчно, за да си осигури място на Игрите.

Конкуренцията

Опитната Мария Стадник изглежда фаворитка в категорията, след като е настоящата световна и европейска шампионка. Тя има сребърни медали от Игрите в Рио де Жанейро и Лондон и бронз от Пекин 2008. Родената в Украйна 33-годишна състезателка е крайно мотивирана да окичи богатата си кариера и с олимпийско злато в четвъртия си опит да го атакува.

Тук е и сребърната медалистка от шампионата на планетата в Нур Султан през 2019 г. - румънката Алина Вуч, както и бронзовата медалистка Валентина Исламова от Казахстан, която е и шампионка на Азия. Бившата световна шампионка Сун Янан от Китай също е сред най-опитните състезателки, а домакините от Япония са представени от Юи Сусаки.

Турската школа е представена от Евин Демирхан, докато най-младите дарования в тази категория са Лусия Йепес Гузман от Еквадор и Аджидад Идрис от Нигерия, които са съответно са 20 и 19 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички