Жалко: Първият стартов номер на Мирела Демирева ѝ изигра ужасна шега на финала в Токио


Жалко: Първият стартов номер на Мирела Демирева ѝ изигра ужасна шега на финала в Токио
Снимка: Lap.bg

36370 0

Мирела Демирева отпадна от финала във високия скок, след като от 3 опита не успя да преодолее 196-сантиметровата летва. При последния си опит тя успя да направи страхотна засилка, отскочи чудесно, но закачи съвсем леко летвата с прасците си, като това се оказа достатъчно, за да падне на земята.

Българката имаше лошия късмет да стартира първа в сектора и така да проправя пътя на останалите състезателки. По този начин тя първа "опипваше почвата", а на всичкото отгоре, заради самият регламент и първата ѝ позиция, се налагаше да прави по два опита един след друг, а след това имаше пауза от по 20 минути до следващите скокове и височини.

Така Мирела Демирева се сбогува с Олимпийските игри в Токио, завършвайки на 12-то място, след като в Рио през 2016 г. се окичи със сребърния медал. 

ПЪРВА ВИСОЧИНА (1.84)

Мирела Демирева бе първа в стартовия списък, но подобно на квалификациите не започна по най-добрия начин и не успя да прескочи първата височина от 184 сантиметра. 

След нея същата височина бе преодоляна от първия път от всички останали състезателки. Три от тях пък решиха изобщо да не скачат на 1.84м.

При втория си опит Мирела поправи грешката си прескочи с лек аванс височината от 184 сантиметра. След това летвата бе качена с 5см - 1.89м. 

ВТОРА ВИСОЧИНА (1.89)

Още при първия си опит Мирела Демирева успя да се справи с тази височина - бе очевидно, че грешката ѝ на 1.84м се е дължала на факта, че все още не е загряла, а и беше първа в стартовия списък и цялото напрежение падна върху нея.

След нашето момиче още 11 скачачки преодоляха летвата, като само Мая Нилсон от Швеция направи 3 фала и така в сектора останаха 12 атлетки.

ТРЕТА ВИСОЧИНА (1.93)

Мирела Демирева отново бе първа на тази височина, както щеше да бъде до края на състезанието. Тя направи добра засилка, но успя да закачи съвсем леко летвата и тя падна. 

На този етап от финала все още имаше много състезателки и затова вторият опит на Мирела се забави значително. За съжаление и при втория си скок на 193 сантиметра българката не успя да се справи с височината - опитът бе още по-чист от първия, но отново лек досег свали летвата.

Демирева имаше един последен опит да скочи 193 сантиметра, иначе щеше да отпадне от финала. Слава Богу, тя се справи и дори успя да преодолее летвата с аванс!

Всички останали 12 състезателки успяха да преминат тази височина и така летвата бе вдигната с още три сантиметра.

ЧЕТВЪРТА ВИСОЧИНА (1.96)

Мирела отново бе първата, която щеше да се пробва да прескочи височината. Първият ѝ опит бе доста далеч от успеха и така тя трябваше да почака известно време, преди да дойде редът ѝ за втори опит.

196 сантиметра се оказа доста трудна височина и фаловете в сектора започнаха да валят един след друг - много състезателки щяха да отпаднат след четвъртата серия от скокове!

Двете големи фаворитки Мария Ласицкене (Русия) и Ярослава Магучих (Украйна) също не успяха да прескочат летвата от първия път - сториха го само две скачачки.

При втория си опит Мирела Демирева отскочи много по-добре, но със задната част на бедрата си закачи летвата и тя падна. Тя отново бе опряна до стената и имаше един последен шанс да продължи напред във финала.

При третия си последен опит на 196 сантиметра 31-годишната българка отново не успя да преодолее височината и така напусна надпреварата в Токио. Тя бе БОЛЕЗНЕНО БЛИЗО до успеха, но летвата просто не пожела да се задържи на мястото си...

Ето как се разви състезанието след това и коя атлетка спечели олимпийската титла в скока на височина!

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО:

Мирела Демирева имаше известни колебания в квалификацията, като на няколко пъти трябваше да преодолява височини от последния си трети опит. Въпреки това българката намери място на финала, след като записа най-добър резултат за сезона - 195 сантиметра.

31-годишната атлетка има личен резултат 200 сантиметра. Ако иска да се намеси в битката за медалите в Токио, тя ще трябва да скочи височина около най-добрия си резултат, даден на два пъти през 2018 г.

В състезанието участие ще вземат 13 състезателки, след като Морган Лейн от Великобритания бе дисквалифицирана. 

През 2016-а Мирела стана втора на Игрите в Рио със 197 сантиметра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички