ЖАЛКО! 4 килограма лишиха Божидар Андреев от медал в дебюта на Олимпийски игри


ЖАЛКО! 4 килограма лишиха Божидар Андреев от медал в дебюта на Олимпийски игри
Снимка: GettyImages

21901 0

Една от най-големите надежди на България във възраждащия се у нас спорт вдигане на тежести - Божидар Андреев, записа прекрасен дебют на Олимпийски игри, но за съжаление остана на 4 килограма от медал в Токио, оставайки на 5-а позиция. 

Представителят ни в категория до 73 килограма записа много добро изхвърляне и успя да вдигне 154 килограма за 4-о място след движението. Част от конкурентите му се провалиха в изтласкването, което даде шанс на българина да се бори за медал и той записа успешен старт на 184 килограма. 

За съжаление обаче, той не успя да изравни постижението си от Световното първенство през 2019 година, когато завоюва бронз. Вторият му опит беше на 189 кг, но при изтласкването над главата изпусна щангата. Третият му опит бе със 190 килограма, като Андреев стартира перфектно, стигна лесно до второто ключово движение при изтласкването, но прибърза и отново изпусна щангата - пропуснат шанс за българина. 

Така той остана с резултат 338 килограма, което го остави на 5-о място и на 4 килограма от място в топ 3. Изненадващо на 3-о място се класира състезател от група "Б" в категорията, като Рамад Абдула вдигна 190 килограма при последния си опит и това се оказа достатъчно за бронз. 

Безспорен шампион стана Ши Жийонг от Китай, който постави световен и Олимпийски рекорд в дисциплината, с общо изхвърлени и изтласкани килограми 364 килограма. Той покори накрая тежест от 198 кг. за рекорда, въпреки че при втория си опит се провали на 192! 

Втори остана друга сензация в дисциплината - Хулио Рубен Майора Перниа, който беше втори и след изхвърлянето, и след изтласкването, записвайки най-добри лични постижения. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ШАМПИОНА!

Надолу в статията можете да проследите как премина състезанието, а ако искате можете да се запознаете и с пленителната история на Божидар Андреев и издигането му до надежда №1 в щангите

ИЗХВЪРЛЯНЕ

ПЪРВИ ОПИТ - първият опит на Божидар Андреев беше на 150 килограма. Щангистът съвсем спокойно подходи към щангата и изчака до последно таймера, преди да вдигне щангата с лекота над себе си и да изкрещи мощно в изблик на радост от успешния си опит.

ВТОРИЯТ ОПИТ - за съжаление, при втория опит на Божо той не успя да постави добре над главата си и не успя да се измъкне от ситуацията - неуспешен опит. 

ТРЕТИЯТ ОПИТ - Чисто изтласкване за българина, което го поставя на 4-о място и в добра позиция за атака на медал в категорията. 

Овациите обаче обра Ши Жийонг, който последен излезе за своите опити и още с първия си изравни олимпийския рекорд. При третия си опит той изхвърли 166 килограма, което беше 3-а поправка на рекорда и с цели 10 килограма по-голяма тежест от върховата на втория в подреждането до момента - Хулио Рубен Майора Перниа. 

След първата дисциплина, Андреев остана на 4-о място. 

ИЗТЛАСКВАНЕ НА ЖИВО 

Марин Робу (3-и в класирането) откри надпреварата във второто движение и успя да вдигне 175 килограма. Първоначално съдиите отсъдиха грешка при вдигането, но след оспорване беше внесена корекция и опитът беше отчетен като успешен. 

Първият щангист, който вдигна 180 кг, беше американецът Кларънс Къмингс Джуниър, който изпревари Робу в класирането, докато молдовецът се провали на 182 кг при втория си опит. И третият му беше неуспешен, което отвори вратата за преследвачите в класирането. 

Миямото Масанори, който беше 5-и в изхвърлянето се появи в залата със заявени 183 за първи опит. Въпреки трудностите в първото движение, той запази хладнокръвие и записа отличен опит. 

ПЪРВИ ОПИТ ЗА БЪЛГАРИНА! Божидар Андреев беше записал 182 кг за първи опит, но вдигна до 184 в следствие на опитите на опонентите си. С почти перфектен опит той успя да покори тази тежест и се изстреля втори в класирането! 

Изненадващо или не, Карем Бен Нхиа вдигна 185 кг и изравни Андреев, а същото стори и Брикен Калиа. Вторият в изхвърлянето - Майора, заяви 186 кг (1 кг над личния му рекорд), като венецуелецът нямаше никакви проблеми с тежестта, изпреварвайки всички в класирането. Ши Жийонг вдигна 188 килограма без никакви проблеми и постави нов олимпийски рекорд - 354 общо вдигнати килограма. Така той пое първото място. 

Масанори  заяви 188 кг за втория си опит и отново беше перфектен, но слабият резултат в изхвърлянето го остави далеч (към този момент) от медалите. Калия заяви същата тежест, като при първото движение успя да се вдигне, но не успя да изтласка щангата над главата си. 

ВТОРИ ОПИТ ЗА АНДРЕЕВ: Божо заяви 189 килограма - тежестта, с която взе бронз на Световното първенство преди 2 години. Опитът беше за бронзов медал, но той не успя да изтласка щангата над главата си и записа неуспешен опит. 

Карем Бен Ниа заяви 190 кг за следващия си опит, но и той не успя да задържи добре щангата при изтласкването над глава и записа провал на 190 кг. 

Майора също реши да се пробва на 190 килограма, за да влезе в медалите. И отново беше перфектен - 5-и пореден успешен опит и второ място в класирането. За да влезе на 4-о място, Калия вдигна тежестта до 190 килограма, като с много голяма трудност вдигна щангата над главата си и се задържа на платформата - 341 килограма общо вдигнати и 4-о място за него. 

ТРЕТИ ОПИТ ЗА АНДРЕЕВ: Той опита да вдигне 190 килограма, за да вземе медал, но прибърза в опита си и при изтласкването над главата изпусна щангата - втори неуспешен опит на тази тежест и неуспех в опита да стигне до медал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички