Божидар Андреев: Смелата българска мечта да се повтори златото от олимпийски игри, този път при мъжете на Токио 2020


Божидар Андреев: Смелата българска мечта да се повтори златото от олимпийски игри, този път при мъжете на Токио 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

22507 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

БОЖИДАР АНДРЕЕВ - ЩАНГИСТ

Божидар Андреев е роден на 17 януари 1997-а година в Тополчане, като е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев (повече за техните топли семейни отношения). Той ще бъде в категория до 73 килограма и е един от двамата щангисти, които ще ни представляват, като решението е взето от Българската федерация по вдигане на тежести, която се позовава на ранглистите на Международната федерация по вдигане на тежести, шансовете при съперниците в отделните категории, моментната форма, здравословното състояние и така нататък.

Това ще е първа олимпиада при мъжете за него, но при младежите вече не само, че е участвал, но и е завоювал златото. Именно това е и първият му голям успех - олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 година. Най-успешната година в неговата кариера е 2019-а, когато грабва европейската титла при мъжете в Батуми, при 23-годишните също взима златото, като записва и 3 континентални рекорда в Букурещ, на световното първенство за мъже печели бронз и записва 3 европейски рекорда в Патая, а освен всичко това взима и златото на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп.

Той печели и две 1-ви места на европейските първенства до 23 години в Клайпеда (2015 година) и Замошч (2018 година).

Към момента Андреев е трети в световната ранглиста в категорията до 73 килограма. Пред него са двама. Жийон Ши от Китай, който е трикратен световен шампион и рекордьор, както и олимпийски шампион от Рио де Жанейро през 2016 година. Кларънс Къмингс от САЩ, който е четирикратен световен шампион при младежите, както и панамерикански първенец.

Със сигурност задачата пред 24-годишния българин ще бъде изключително тежка, но той смело се цели в призовите места. Голямата му мечта, споделена и от всички българи, е да повтори успеха си на младежките олимпийски игри от 2014 година, но този път при мъжете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички