Чудесната Боряна Калейн стана пета в света при дебюта си на Олимпийски игри


Чудесната Боряна Калейн стана пета в света при дебюта си на Олимпийски игри
Снимка: Lap.bg

33315 0

20-годишната българка Боряна Калейн завърши на пето място в големия финал на индивидуалното състезание по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио.

Това беше първо участие за родната гимнастичка на олимпийски игри и тя остави много добри впечатления с изявите си във финала, след като влезе в него с 8-ия най-добър резултат.

Българската грация събра сбор от 100.625 точки от четирите си съчетания на обръч, топка, бухалки и лента: 

ОБРЪЧ: 25.900 (5-то място)

ТОПКА: 25.625 (6-то място)

БУХАЛКИ: 26.650 (5-то място)

ЛЕНТА: 22.450 (3-то място)

ОБЩ СБОР: 100.625 точки - ПЕТО МЯСТО

На първо място се нареди Линой Ашрам от Израел със сбор от 107.800, прекъсвайки доминацията на Русия в художествената гимнастика. Среброто остана за рускинята Дина Аверина (107.650), а сестра ѝ Арина се нареди 4-та (102.100). С бронзът се окичи беларускинята Алина Харнаско (102.700).

Зад Боряна Калейн останаха две гимнастички от Украйна, една от Италия, една от Израел и една от Беларус! Тя подобри представянето на Невяна Владинова от Рио 2016 (7-мо място).

Ето как се разви самото състезание:

ПЪРВА СЕСИЯ

Боряна Калейн стартира днешния финален ден със съчетание на обръч. Тя изигра много добре програмата си, а според мнението на коментаторките в ефир - и много по-смело, отколкото във вчерашния ден в квалификациите. За изпълнението си на обръч тя получи оценка от 25.900.

Впоследствие българският щаб подаде контестация, тъй като не бе доволен от оценката на Боряна. В крайна сметка съдиите не уважиха жалбата и резултатът от 25.900 се запази!

След като всички 10 гимнастички изиграха своите първи съчетания, Боряна Калейн се нареди на 5-то място във временното класиране след първия уред.

ВТОРА СЕСИЯ

Във втората сесия бе ред на изпълненията с топка. Нашето момиче изигра своята програма на фона на песента "Вечеряй Радо". Тя допусна някои неточности, но самото ѝ съчетание бе с доста високо ниво на трудност.

Боряна Калейн получи оценка от 25.625! До този момент тя събра сбор от 51.525 пункта, който ѝ отреждаше петото място във временното класиране след първите две съчетания. На този етап българката бе на 4.375 точки от третото място!

ТРЕТА СЕСИЯ

В третата сесия предстоят съчетанията с бухалки. 20-годишната Боряна Калейн този път се справи много по-добре от второто си изпълнение и съдиите оцениха представянето ѝ с 26.650 точки

Българският щаб не беше доволен и подаде нова контестация. В крайна сметка, както и след първата сесия, съдиите отново не уважиха жалбата на нашите треньорки.

На този етап Боряна събираше сбор от 78.175 точки, който я нареждаше на 5-то място - на 3.425 пункта зад третото място!

ЧЕТВЪРТА /ПОСЛЕДНА/ СЕСИЯ

Финалното изпълнение на десетте състезателки беше на лента. Усмихнатата Боряна изигра с много настроение своето последно съчетание и с много смелост. Тя не допусна почти никакви неточности при изпълнението си на лента и получи оценка от 22.450 за представянето си. 

20-годишната българка събра сбор от 100.625 точки за четирите си изпълнения на обръч, топка, бухалки и лента.

ПРЕДИ ФИНАЛА

Боряна Калейн стигна до финала в Токио, след като завърши на 8-мо място в квалификациите. Другата ни представителка Катрин Тасева остана на 14-то място и не успя да се класира сред 10 най-добри гимнастички, които ще се борят за медалите днес!

В този материал можете да прочетете как се развиха квалификациите за двете ни грации...

Финалът ще се проведе в същия регламент, в който се проведоха и квалификациите - четири отделни сесии на четирите отделни уреда (топка, бухалки, лента, обръч). Как се справи Боряна Калейн на тях?

ОБРЪЧ - оценка 24.100 (9-то място)

ТОПКА - 25.800 (6-то място)

БУХАЛКИ - 26.600 (4-то място)

ЛЕНТА - 19.150 (18-то място)

ОБЩ СБОР - 95.650 (8-мо място)

Във финала резултатите се нулират и всичко започва отначало!

Ето и какво сподели Боряна Калейн след края на квалификациите на 6 август. Тя не бе доволна от представянето си и посочи какви грешки и защо ги е допуснала!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички