Гризман и Пайе спасиха Франция и спестиха заслужени критики за своя селекционер


Гризман и Пайе спасиха Франция и спестиха заслужени критики за своя селекционер
Снимка: Guliver/GettyImages

3509 0

Франция е първият осминафиналист на Евро 2016, след като "петлите" едва едва се добраха до 2:0 срещу Албания, благодарение на голове в края. 

Френският тим изигра много слабо първо полувреме, в което не създаде нито едно добро положение за гол. С влизането на Погба на почивката (на мястото на слабия Антони Марсиал) играта на "петлите" се подобри, но резултати не последваха. Жиняк и Гризман също влязоха на терена, а именно нападателят на Атлетико реши двубоя.

В 89' Адил Рами блесна с отлично центриране в пеналта, където Гризман с глава успя най-накрая да насочи топката във вратата - 1:0. Това беше и първият точен удар в мача до този момент.

В продължението пък отново блесна Димитри Пайе. Погба даде страхотен пас за Жиняк, който се забави в нападение, но все пак комбинира с Пайе. Той преодоля защитник в наказателното поле и с удар с десния крак удвои в полза на своите - 2:0.

Благодарение на двата гола, Дидие Дешан ще си спести няколко дни критики за тактиката си и титулярния си състав, като през първото полувреме Франция не изглеждаше като фаворит не само в турнира, но и в мача.

Иначе Франция се класира напред в турнира, като с точка срещу Швейцария ще спечели и първото място в групата. "Кръстоносците" са на 2-а позиция с 4 пункта, докато Румъния е с пункт на 3-о място. Албания няма спечелена точка.

ГЛЕДАЙТЕ СРЕЩАТА НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10 минути Франция установи натиск, но албанците се защитаваха отлично. Така "петлите" получиха само един добър шанс, при който Жиру засече центриране на Пайе, но ударът му с глава мина над вратата.

Албания от своя страна разчиташе на контраатаки, които на два пъти едва не доведоха до опасност за Лорис, но и в двете ситуации гостите не бяха концентрирани в завършващата фаза. "Петлите" пък действаха хаотично в нападение, а заменилият Гризман - Марсиал, нямаше правилно отиграване в първия половин час на срещата. От това страдаше сериозно атаката на Франция, която генерираше по-малко положения и от двубоя срещу Румъния.

Второто положение за Франция отново беше в полза на Оливие Жиру. То беше идентично с първото, като отново Пайе центрира и нападателят засече. За негово съжаление ударът беше крайно неточен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с вихрен натиск на "петлите", за които в игра се появи Пол Погба. Халфът раздвижи играта и се стигна до две бързи положения, които обаче Пайе и Жиру пропиляха.

Албания обаче контраатакуваше отлично и в 52' гостите удариха греда. При центриране в наказателното поле Садику засече добре и Лорис не успя да се намеси, но за негово щастие топката срещна гредата и след това беше изчистена в корнер.

Мъките на Франция продължиха, въпреки че отборът заигра по-добре и на по-бързи обороти. Албания обаче показа желязна защита, а към 65' нямаше отправен точен удар към нито една от двете врати.

В 67' и 68' Оливие Жиру имаше два уникални шанса за гол. Първо Коман успя да центрира отлично пред малкия пеналт и нападателят на Арсенал засече, но неточно. Минута по-късно отново той с глава стреля в страничния стълб на вратата - 0:0 в 70'.

В 79' Франция отново пропиля златен шанс да открие резултата. При контраатака топката беше насочена към ПАйе в наказателното поле. Крилото беше затворен от защитник и не успя да стреля, но центрира добре към Гризман. Топката беше избита, но падна точно на крака на Матуиди, който пробва удар от воле - аут и 10 минути до края на срещата.

Франция опита отчаян натиск в края, който доведе до куп пропуски. В крайна сметка обаче резервата Антоан Гризман успя да вкара в 90' на двубоя. При изчистена топка Рами центрира в наказателното поле, където Гризман остана непокрит и с глава успя да реализира - 1:0.

В продълженията Албания хукна да изравнява, но с впечатляваща контраакция в 95' "петлите" решиха всичко. Погба прати 50-метров пас за Жиняк, който от своя страна вместо да бави времето, успя да намери Пайе в пеналтерията. Той финтира защитник и с кинжален удар с десния крак реши всичко в двубоя - 2:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Франция: Лорис, Саня, Рами, Косчелни, Евра, Канте, Матуиди, Коман, Пайе, Марсиал, Жиру

Албания: Бериша, Хусай, Айети, Маврай, Аголи, Кикели, Лила, Абраши, Мемушай, Леняни, Садику

"Петлите" започнаха много трудно турнира, след като в откриващия двубой стигнаха с 2:1 над северната ни съседка Румъния. Победата обаче нямаше да е факт, ако не беше магическото изпълнение на Димитри Пайе малко преди края на двубоя.

Очакванията са днес воденият от Дидие Дешан тим да играе далеч по-добре, след като вече си осигури първи успех на Евро 2016. Освен това съперникът изглежда повече от идеален - Албания.

"Балканските орли" оставиха нелоши впечатления с играта си срещу Швейцария в първия двубой, но все пак показаха, че липсата на опит ще играе роля в представянето им на турнира. Освен това капитанът им Лорик Цана няма да играе срещу Франция, което допълнително накланя везните в полза на домакините.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички