Гризман обезвери Германия и прати Франция на финал на Евро 2016


Гризман обезвери Германия и прати Франция на финал на Евро 2016
Снимка: Guliver/GettyImages

5939 0

Франция показа пълния си блясък в полуфиналите на Евро 2016, след като обезвреди световния шампион Германия и с две попадения на Антоан Гризман стигна до категоричен успех с 2:0 над сочения предватително за фаворит за титлата тим на Йоахим Льов.

Маншафтът доминираше изцяло през първото полувреме и изпусна няколко уникални положения преди да се стигне до продълженията. Тогава Швайнщайгер игра неволно с ръка в наказателното поле, но това беше видяно от съдията Никола Рицоли.

Антоан Гризман се нагърби с голямата отговорност и прати Нойер в обратния ъгъл - 0:1 за домакините в надпреварата.

През второто полувреме Германия не генерира почти никакви положения, а в 72' всичко беше решено. Грешка на младия Кимих позволи на Погба да развинти резервата Мустафи и да центрира в пеналта. Нойер успя да избие, но до толкова, че да подари топката на Гризман - удар и 0:2 за "петлите".

До края на двубоя световният шампион генерира няколко нелоши положения, но така и не отбеляза гол, губейки 5-ия си полуфинал на последните 6 големи първенства.

Това е 18-и пореден двубой на Франция, при който "петлите" не губят на домакински турнир. 19-и такъв би означавал и европейска титла, като Гризман и компания се изправят срещу Кристиано Роналдо и Португалия на финала в Париж на 10-и юли.

Полуфиналната среща може да СЛЕДИТЕ НА ЖИВО в Sportlive.bg. Началният час е 22:00 българско време. Резултатът е 0:2 след голове на Гризман.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Франция организира много стойностно нападение още във 2'. Димитри Пайе нахлу отляво и размина лесно Кимих, но Джан успя да избие в корнер при опита за центриране на звездата на Уест Хям.

В 6' Антоан Гризман блесна с индивидуална акция, след като навърза трима, комбинира с двойно подаване със Сисоко и нахлу в наказателното поле. Той успя да стреля от точката за дузпата, но Нойер с прекрасно спасяване успя да запази нулевото равенство.

В 13' Германия отговори на играта на Франция с прекрасно разиграване по дясното крило. Йозил получи на фланга и веднага центрира към Мюлер, който засече топката, но я прати на метър встрани от вратата. Само минута по-късно при центриране от другия фланг Джан засече от воле, но Лорис с веща намеса запази нулевото равенство.

Няколко минути по-късно Маншафтът отново имаше страхотна възможност. Кроос комбинира на двойно подаване с Мюлер и се озова в наказателното поле, където беше спънат от защитник на Франция. Никола Рицоли обаче не видя добре ситуацията и не посмя да отсъди дузпа срещу домакините.

Пайе получи отличен шанс да вкара за Франция при пряк свободен удар и стреля точно във вратата, но заради 30-метровото разстояние Нойер нямше проблем да спаси. В 26' пък Швайнщайгер с топовен изстрел притесни Лорис, но вратарят изби в корнер.

Нова отлична атака на световните шампиони достигна до Кимих в 32'. Той центрира много добре в пеналта, където защитата на Франция не се намеси добре. Топката остана между Дракслер и Мюлер, но точно преди нападателят да нанесе удар Юмтити успя да избие.

В 42' Франция напомни за себе си, след като основно се защитаваше в последните минути. Двойно подаване с Евра позволи на Гризман да нахлуе в наказателното поле, но от малък ъгъл той стреля в аут. Само минута по-късно след ужасяваща грешка в защитата на Германия Жиру се озова сам срещу Нойер. Той обаче не успя да набере скорост и в последния момент Хьоведес с велик шпагат успя да избие топката в тъч. 

В добавеното от съдията продължение при корнер Погба засече с глава, а Швайнщайгер игра с ръка. Никола Рицоли се забави малко, но все пак отсъди дузпа в полза на "петлите". Гризман се нагърби с отговорността и успя да реализира за 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на втората част Оливие Жиру пропусна да донесе втори гол на своите. Той отново беше изведен в пеналта, но не успя да надиграе Хьоведес и стреля право в крака му.

Франция затвори всички потсъпи към вратата си и Германия не можеше да атакува така, както го правеше през първото полувреме. Лоша новина получи Льов в 60', когато Боатенг получи контузия и на терена се появи Мустафи принудително. Малко след него и Гьотце влезе на терена, заменяйки Емре Джан.

В 72' защитата на Германия допусна жестока грешка, след като Кимих подари топката на Погба. Той навърза Мустафи и центрира в пеналта, където Нойер успя да избие леко, но Гризман с едно докосване успя да реализира - 0:2 за "петлите".

До края на двубоя световният шампион имаше няколко шанса да стигне до един и дори до два гола, но Мюлер, Мустафи, Гьотце и Сане пропуснаха удобни ситуации - 0:2 и финал за Франция.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Йоахим Льов определено изненада със стартовия си състав, след като залага на Хьоведес в центъра на защитата, а освен това пуска и трима дефанзивна халфа - Кроос, Швайнщайгер и Джан.

От своя страна Дешан контрира с непроменен състав от победата с 5:2 над Исландия, като Сисоко и Юмтити остават на терена за сметка на Канте и Адил Рами.

Германия: Нойер, Хектор, Боатенг, Хьоведес, Кимих, Джан, Швайнщайгер, Кроос, Дракслер, Йозил, Мюлер

Франция: Лорис, Саня, Юмтити, Косчелни, Евра, Сисоко, Погба, Матюйди, Пайе, Гризман, Жиру

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Световният шампион е големият фаворит на голяма част от специалистите, но домакинският фактор на Франция е чувствителен и, въпреки че до момента "петлите" не са срещали сериозен съперник по пътя си, то те са сочени, поне от букмейкърите, като лек фаворит в двубоя, както и за спечелване на европейската титла.

Възпитаниците на Дидие Дешам влизат в двубоя срещу Германия без да са играли продължения или дузпи. Както е известно, Бундестимът изигра много тежък и динамичен двубой срещу Италия - двубой, който се реши след дузпи след 1:1 в редовното време и продълженията.

Франция имаше далеч по-лесната задача да се справи с Исландия и го направи по категоричен начин - 5:2 в четвъртфинала и класиране напред към полуфиналите.

Притеснителният за "петлите" факт беше, че исландците вкараха 2 гола срещу централната двойка защитници Лоран Косчелни - Самуел Юмтити, а срещу Бундестима Дешам отново ще заложи на двамата, въпреки че Лоик Реми изтърпя наказанието си и играеше отлично на Европейското. Канте също се очаква да почне на пейката за сметка на Муса Сисоко, което допълнително ще създаде пробойни във френската защита.

СЛЕДЕТЕ КОМЕНТАРА НА ЖИВО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ В SPORTLIVE.BG

Ситуацията на немския национален тим също не е "цветущо", тъй като Матс Хумелс пропуска двубоя и на негово място ще игра Шкодран Мустафи (или Хьоведес). Сами Кедира и Марио Гомес са под въпрос до последно заради контузии, но Бастиан Швайнщайгер е готов да излезе като титуляр.

Интересен факт е, че Франция няма загуба на домашен турнир до момента, като "петлите" са в серия от 17 мача без поражение. В същото време обаче Германия е със 7 поредни успеха над домакин на европейска или световна надпревара.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички