Запрянов отговори на Филипов и нажежи допълнително обстановката: Заплахи? Ще се видим в съда


Запрянов отговори на Филипов и нажежи допълнително обстановката: Заплахи? Ще се видим в съда
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3153 0

Сагата около срещата на националния отбор по футбол на България и Унгария и мястото, на което ще се играе тя, продължава. Заместник изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов даде своя коментар пред "Дарик" относно твърдението на управителя на фирмата, която строи стадион "Христо Ботев" в Пловдив - Илиян Филипов, че е бил заплашван от него.

Думите на Запрянов

„Чух се с господин Филипов след поста, който незнайно защо пусна. Говорих днес, за да го попитам дали е истина писмото, което циркулира по медиите и се твърди, че няма никакви пречки да обезопаси съоръжението и България – Унгария да се проведе. БФС не е страна в случая, той трябва да го пусне към Община Пловдив. Тя трябва да разпореди стадионът да бъде използван. Това е решението на УЕФА. УЕФА е единственият орган, който може да промени дата, час и място на мач. Попитах го за неговото становище. Записах разговора, не сме в аналоговата ера. Разполагаме запис на целия разговор. Заплахи? Даже не е силно казано“, сподели Запрянов.

„Питах го за неговото становището и как мач на закрити врата може да е рисков, а мачове от българското първенство на недостроени стадиони не са. Господинът явно го гони някаква гонорея. Питах го за становище и ми затвори телефона, след което каза, че съм го заплашвал. Нямам представа какви са мотивите на самия господин, за да саботира мач на националния отбор“.

„Аз не съм запознат с програмата за ремонти на неговата фирма. Знам за становището на УЕФА. Мачът трябва да се играе без публика в Пловдив. Това е единственият орган, който може да реши как и къде да се играе мачът. Заплаха? Ще се видим в съда. Нека съдът да прецени дали съм използвал думата „лиценз“ и дали съм го заплашвал. Ясно е, че всеки в момента иска да се покаже като герой и да обязди вълна на недоволство“.

„В момента, тъй като е събота и е неработен ден администрацията на БФС работи мачът да бъде игран на съответния ден в съответния час. Това не са препоръки, а решение на УЕФА. Не зависи от нас. Искам да подчертая, че всичките внушение, че БФС е преместил мача са лъжливи и некоректни. БФС няма как да промени домакинство на националния отбор. Това са становища, взети на база на анализи на риска от звеното за сигурност към УЕФА. Всичко останало са просто интерпретации. УЕФА предложи да се играе мача в Пловдив. След комуникация с унгарската федерация, УЕФА преценява, че Пловдив е безопасният и правилният вариант да се проведе мача. Работата на БФС не е да строи стадиони. През вашата медия искам да апелирам към феновете в Пловдив. Ние сме казвали отдавна, че националният отбор е на цялата нация и той трябва да домакинства навсякъде, основно в Пловдив. Страхотна атмосфера беше мачът с Иран, имаше 12-13 хиляди на стадиона. Нашето намерение е националният отбор да играе на всички годни съоръжения“.

„Както всички вече знаете има проблем с осветлението на „Христо Ботев“. Не е генерален проблемът, не е 100% според изисквания. Това означава, че може да е на 99%, може да е на 50%. Не е в рамките на това, което УЕФА изисква. УЕФА прави компромиси, когато има нужда. Когато е оценена заплаха за здравето на присъстващите на стадиона, УЕФА взима решението този мач да се изиграе в Пловдив“.

„Заплахата идва като сигнал от държавните власти и от звеното на УЕФА за сигурност. То се припокрива с държавните власти. Не мога да коментирам становището на СДВР. Нито лично, нито институционално мога да влизам в спор. Аз ви казвам начина, по който се стига до това решение – върху сигнали на държавните власти и собствено разследване на УЕФА, който е единственият орган, който може да вземе такова решение“.

„По програма на УЕФА мачът е в Пловдив. Трябва да се обърнете към Община Пловдив. Надявам се решението на общината да е коректно. В крайна сметка БФС не е преценил нещо на своя глава, не е взел решение през глава на институции. Има си правилници на УЕФА и се надявам да не се стига до каквото и да е. Надявам се на проява на разум“, отсече той.

„Всеки има право на мнение. Не би следвало националният отбор да е потърпевш от подобни мнения и действия. Всеки е свободен да изказва мнението си, но в рамките на закона. Прочетох много мнения, че стадионът е щял да се напълни и всички да подкрепят националния отбор. За моя стаж в БФС не съм виждал повече от 7-8 хиляди души да си купят билети. Звучи лицемерно, че едва ли не стадионът е щял да се напълни и БФС и УЕФА е откраднал футбола от хората. Няколко пъти съм го казвал и пред вашата медия, че когато един отбор не е на нивото, което трябва да бъде, трябва да бъде подкрепян. Когато е силен, е ясно, че ще бие със или без подкрепа. Феновете си имат причините да протестират. Въпросът е, че отборът на България не е на БФС. Не би трябвало да се случват подобни случки“.

„Призовавам за подкрепа. Ясно, че няма как да има в този мач. Моята работа е свързана с организация на националния отбор. Той е на България и на никой друг“, завърши шефът в БФС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички