Унгария демонстрира убийствена успеваемост и уби мечтата на България за Евро 2020


Унгария демонстрира убийствена успеваемост и уби мечтата на България за Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

9006 0

Мечтата на българския национален отбор по футбол да се класира за голям форум за първи път от над 15 години е мъртва. Футболистите на Георги Дерменджиев загубиха с категоричното 1:3 от Унгария.

"Лъвовете" играха никак не лошо, като Краев и Неделев имаха страхотни възможности за гол при резултат 0:1, като и в двата случая Гулачи се намеси добре. Освен това, българите имаха претенции в три ситуации за дузпа, но главният съдия от Полша отсъди 11-метров наказателен удар само веднъж, като след преразглеждане с ВАР, се установи, че нарушението е извън наказателното поле.

Унгария пък вкара всяко едно свое положение, като при откриващия гол гостите имаха голям късмет, след като в 17-ата минута Орбан отклони топката с тяло след центриране от ъглов удар и грешка в българската отбрана. Второто попадение бе дело на Калмар в 47', който изненадващо стреля от далечна дистанция от пряк свободен удар, топката мина под Божидар Краев и влезе в долния ляв ъгъл на Пламен Илиев. За третото попадение Николич получи перфектно центриране в 75-ата минута и не сбърка отблизо. В 89-ата минута Георги Йомов върна едно попадение.

Така България няма да играе на Европейското първенство по футбол през 2021 година. Унгария пък ще се изправи срещу Исландия във финален плейоф за класиране. В Рейкявик Румъния допусна поражение с 1:2. Домакин след малко повече от месец ще е Унгария.

СЪСТАВИ

България: Илиев, Сисиньо, Терзиев, Божиков, Неделев, Малинов, Карабельов, Карагерен, Неделев, Иванов, Краев

Унгария: Гулачи, Ланг, Орбан, Салай, Фиола, Шигер, Наги, Калмар, Холендер, Салай, Шалай

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

47' - 0:2! Гостите удвоят своя аванс в резултата, след като Калмар стреля изненадващо от неудобна позиция от пряк свободен удар. Унгарецът шутира по земя и прецизно в ъгъла, а Пламен Илиев закъсня с придвижването си и не можа да отрази. Топката мина под стената и по-конкретно под Божидар Краев, който подскочи.

В 55-ата минута Ланг задържа Краев в наказателното поле на Унгария и го удари с ръка. Главният съдия отсъди дузпа, но след преглеждане на ситуацията се оказа, че нарушението е било извън наказателното поле. Топката бе заложена на границата, леко встрани от вратата. Краев стреля, но ударът мина над вратата.

По-малко от 10 минути по-късно домакините отново имаха претенции за 11-метров наказателен удар. Този път Георги Йомов проби отляво, като бе леко задържан от противников футболист и след контакт и в краката се строполи на терена.

И отново - в 72-рата минута Кирил Десподов влезе на скорост и падна в наказателното поле на Унгария. Контакт отново имаше, като Десподов бе избутан. Съдията прецени, че не е достатъчно за дузпа. Спорна ситуация.

75' - 0:3! Николич получи перфектно центриране и за него не бе проблем да се разпише от непосредствена дистанция.

В 78-ата минута Тодор Неделев стреля мощно от границата на наказателното поле, но Гулачи отново отрази. В 89-ата минута Георги Йомов все пак върна едно попадение, след като бе изведен очи в очи с Гулачи и не сбърка - 1:3.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди от двубоя и двата тима се захапаха и пресираха дълбоко в противниковата половина. Във втората минута Тодор Неделев се нагърби с изпълнение на пряк свободен удар от около 30 метра, но изстрелът му мина далеч от целта.

До 15-ата минута темпото в сблъсъка продължи да бъде динамично. Сисиньо добре открадна топка в центъра на терена и заходи опасно по крилото, но в крайна сметка бе спрян след стабилна намеса. Малко по-късно се стигна и до удар към вратата на Пламен Илиев, но той бе изключително неточен и слаб.

17' - 0:1! Орбан се разписа за гостите сякаш от нищото. След изпълнение на ъглов удар нямаше кой да се намеси, Божиков не успя да играе добре с топката, а Малинов бе изпуснал Орбан, който с тяло уцели топката и тя бавно влетя в нашата врата.

Само секунди по-късно "лъвовете" можеха да изравнят резултата. Тодор Неделев стреля отдалеч с топовен удар, но Гулачи успя някак да избие топката в ъглов удар. Минутка по-късно Сисиньо центрира опасно отдясно, но нямаше кой да засече топката. В 26-ата минута и Галин Иванов опита да стреля отдалеч, този път от доста по-добра позиция - от границата на наказателното поле, но не уцели вратата.

В 29-ата минута Галин Иванов разтегна и нямаше как да продължи двубоя. На негово място се появи Георги Йомов. В 37-ата минута България изпусна "златен" шанс да изравни. Недялков центрира на втора греда, където се бе озовал Тодор Неделв, който стреля с глава от непосредствена дистанция, но Гулачи се справи с крак.

В първата минута на добавеното време към първата част Божидар Краев бе съвсем близо до брилянтен гол. Той получи центриране от Сисиньо и опита да завърши технично с пета, но Гулачи се намеси и отби топката покрай вратата. Втори невероятен шанс за "лъвовете", но те остават изоставащи в резултата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Националният ни отбор има страхотен шанс да се класира на голям форум за първи път от над 10 години насам. За целта футболистите на Георги Дерменджиев трябва да запишат две победи на Националния стадион "Васил Левски" - първата, от които, днес срещу Унгария. Спечелилият днешния двубой ще се изправи срещу победителя от двойката Румъния - Исландия.

Но стъпка по стъпка. Всички погледи са насочени първо върху днешния мач. Букмейкърите определят гостите като фаворита в този сблъсък, но сякаш България обича да играе именно от тази роля на аутсайдер. "Лъвовете" определено не се намират в мечтана форма, но в последните два двубоя се представиха на сравнително добро ниво.

Преди около месец те водеха до последните секунди на Република Ирландия, но в крайна сметка допуснаха изравнителен гол. Само дни по-късно пък бяхме близо до точката срещу Уелс, но отново бе допуснат късен гол. Със сигурност Дерменджиев е обърнал сериозно внимание на този фактор, за да не се стигне до същото днес.

В последните си два двубоя Унгария записа поражение след голово зрелище срещу Русия - 2:3, а преди това надделя над южната ни съседка Турция с минималното 1:0 в мачове от Лигата на нациите.

Макар и да имат своите големи отсъстващи, унгарците разполагат с по-качествения като единици състав. Медиите в страната дори се питаха как може българският национален отбор да се бори за място на Евро 2020, като се намира в такава форма. Надяваме се, че България ще отговори достойно на тази "дилема", която остана неразрешена в Унгария!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички