УЕФА припомня: Не забравяйте българските герои от Париж!


УЕФА припомня: Не забравяйте българските герои от Париж!

2637 0

В тази петъчна вечер България ще се върне в града, където националният ни отбор преживя една най-славните си нощи преди близо 23 години.

Официалният сайт на УЕФА също припомня тази паметна вечер. България имеше в нужда от чудо, за да достигне до Мондиал 1994 ,преди гостуването на Франция в Париж на 17 ноември 1993 г. Необходима беше задължителна победа за родните национали.

Франция обаче повече с 1-0,  след гол на Ерик Кантона,  и съдбата на "лъвовете" изглеждаше мрачна до изравняването на Емил Костадинов, което вдъхна нов импулс на българския отбор.

Все пак България имаше нужда от втори гол, за да постигне немислимото. Мача навлизаше в последната си минута,  а топката беше в притежание на Франция.

Символика, произход и история на възродения символ на екипите на националите

Давид Жинола беше с топката в крака, но тя беше отнета от десния бек на България Емил Кременлиев и следващите десет секунди ще останат завинаги гравирани със златни букви в спомените на българите.

Костадинов вкара победния гол и България продължи към Световното първенство, за да достигне до полуфиналите на шампионата през следващото лято.

Новият треньор България Петър Хубчев и селекционерът на Франция Дидие Дешан бяха сред главните действащи лица през онази паметна вечер.

Сега, те ще се изправят един срещу друг отново в мач от Група A на квалификацииге за Мондиал 2018 на "Стад дьо Франс."

Ивелин Попов посочи начина за успех на националния

"Това не е нито времето, нито мястото да се правят сравнения с мача през 1993 г.," заяви Хубчев.

"Всичко е различно. Най-важното е ние да покажем, че не изпитваме страх. Всичко е възможно във футбола и ние трябва да играем с високо вдигнати глави.

Сигурен съм, че Франция няма да ни подцени. Видях огън в очите на моите играчи. Не сме изгубили надежда, но аз оставам реалист. "

Хубчев пое българските национали едва преди седмица, след като Ивайло Петев изостави отбора за да застане на кормилото на Динамо (Загреб).

Дешан май не е виждал бг националите: Конкуренти са ни!

"Времето на промяна идва в най-неподходящия момент, защото ни предстоят много важни квалификации срещу Франция и Швеция [в понеделник]," допълни той.

"Аз не отписвам нито един мач, но и няма да давам обещания за тези две срещи. Искам играчите да се подкрепят взаимно и да дадат най-доброто от себе си на терена. Те трябва да разберат, че е чест да носиш националната фланелка."

Българските привърженици, които търсят положителна поличба трябва да погледнат към повиквателната на един полузащитник,  който носи името Костадинов, а именно Георги Костадинов от Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички