Символика, произход и история на възродения символ на екипите на националите


Символика, произход и история на възродения символ на екипите на националите

1797 0

Новите екипи на българския национален отбор по футбол за следващите две години са дълбоко вдъхновени от родната история. Екипът е създаден от испанската фирма Joma в памет на загиналите българи в Априлското въстание преди 140 години.

Първият екип е в традиционното бяло, зелено и червено, докато вторият е зелен. Интегрирани са няколко елемента от емблематичното за българската история събитие. Освен това на гърдите на българските национали се завръща на емблемата с лъв в щит.

СНИМКИ НА ЕКИПИТЕ НАЦИОНАЛИТЕ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА ВИЖТЕ ТУК

Възроденият символ е базиран на герба на цар Фердинад I, който по това време е бил и официалният герб на България. Новата емблема представлява изправен в бойна поза златен коронован лъв, обърнат на дясна хералдическа страна.

Основната идея е да се възроди първоначалната емблема на Българската национална спортна федерация - предшественик на БФС - като през 1923 година именно лъв и щит са били използвани върху фланелките на националния.

Консултант по хералдика е участвал в процеса на съединяване на старата емблема с нов неин прочит, който да придаде не само повече тежест, но и да пренесе символиката в днешното по-модерно време.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички