Спасов: Няма голяма разлика между футбола в Първа лига и в чужбина, Кръстаич изгради лидерите на Сърбия


Спасов: Няма голяма разлика между футбола в Първа лига и в чужбина, Кръстаич изгради лидерите на Сърбия
Снимка: Facebook / BulgarianNationalTeam

1259 0

Кондиционният треньор на националния отбор по футбол на България - Светлин Спасов, даде подробно интервю за "Труд". Той достигна до "лъвовете" чрез щаба на селекционера Младен Кръстаич и отговаря за подготовката на отбора. 

Специалистът има над 36 200 тренировки, а във времето е работил с треньори като Елин Топузаков, Красимир Петров, Иван Колев, Красимир Балъков, след като извървя пътя от долните дивизии до националния отбор на България. 

В навечерието на поредния цикъл от квалификации за "трикольорите" Спасов сподели мнението си около предстоящите двубои с Литва и Сърбия, като направи и сравнение между клубния футбол в България и зад граница. 

Мнението на специалиста

Спасов разясни каква роля ще изиграе фактът, че "лъвовете" ще се изправят срещу Литва на изкуствен терен, който се различава от естествената тревна настилка:  

"Всеки, който е играл на изкуствен терен, знае особеностите при този вид тревно покритие. Внимава се с избора на футболни обувки, това е съществено. Топката, разбира се, се движи с различна скорост. Нужен е специфичен подход към нея. Но пък момчетата имат опит и се адаптират бързо към промените".

Сравнение със Сърбия

По време на интервюто специалистът бе запитан и дали България отстъпва по физическа подготовка на участвалия преди половин година на Мондиал 2022 национален тим на Сърбия: 

"Да, Сърбия е изключително добър отбор. Този екип работи заедно от няколко години и вече се е сработил отлично. Да не забравяме, че имат момчета, които г-н Кръстаич е поканил преди години, тогава млади играчи, сега лидери. Здрави са физически, факт. Наистина футболът е доста променен – бърз, агресивен, с динамична смяна на местата.

Физически сърбите са силни, но това не означава, че не и умната работа във фитнеса дават разликата можем да отговорим на тяхната силна страна. Скоростта е основният фактор, с който искаме да работим. Висока скорост, голям брой спринтове. Вече многото километри в един мач отстъпват място на броя спринтове, тяхната честота, максимална скорост. Това е в световен мащаб и ние трябва да се стремим към тази цел. Нима нямаме бързи футболисти"

 

Нивото в България

 В допълнение кондиционният треньор направи разликата между физическа подготовка между играчите в Първа лига и елитните надпревари в чужбина:

"Голяма разлика не бих казал, че има. Въпросът е в човека. Имаме отлично подготвени момчета, играещи в Първа лига. Също така и много добре физически подготвени наши момчета, които вече са излезли навън. По-скоро личната дисциплина и умна работа във фитнес залата дават разлика в нивото между самите тях. Но това не е процес за преди лагер сбор или моментно да се натовариш с клубния си тим", обясни Спасов.

Вижте защо Джеферсон няма да дебютира за България срещу Сърбия! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички