След рецитал на Неделев и разгром: България с 2 поредни победи за 1-ви път от 3 години


След рецитал на Неделев и разгром: България с 2 поредни победи за 1-ви път от 3 години
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

16351 0

Българският национален отбор по футбол завърши повече от подобаващо този цикъл от двубои за националните отбори. "Лъвовете" надделяха с категоричното 4:1 над Грузия на Националния стадион "Васил Левски". Така бяха затвърдени и добрите впечатления от последните две срещи - равенството с европейския шампион Италия (1:1) и успеха над Литва (1:0).

Така представителният ни отбор във футбола записа две поредни победи за първи път от октомври месец 2018 година, когато серията стигна дори до 4 поредни успеха (2:1 над Казахстан, 2:1 над Словения, 1:0 над Норвегия и 2:1 над Кипър).

Селекционерът Ясен Петров заложи на почти изцяло нов състав (цели 9 промени в сравнение с миналата среща), а един от най-добрите футболисти в него несъмнено бе Тодор Неделев. Той се разписа веднъж и даде две асистенции, преди да бъде заменен в 60-ата минута от Доминик Янков.

Именно Неделев сложи началото на днешния разгром, след като се разписа директно от пряк свободен удар в 20-ата минута с красиво изпълнение. 15-ина минути по-късно Димитър Илиев си спечели дузпа, която реализира, а минута преди края на редовното време на първата част Спас Делев също записа името си сред голмайсторите след добра комбинация с Неделев.

По-малко от 10 минути след началото на второто полувреме (53') пък падна още едно попадение, като то бе дело на бранителя Андреа Христов, който засече с глава прецизно подаване на Неделев.

Следващите двубои за българския национален отбор са през октомври месец, когато първо гостуваме на Литва (09.10), а след това посрещаме Северна Ирландия (12.10) в световни квалификации.

СЪСТАВИ

България: Михайлов, Велковски, А. Христов, П. Христов, Божиков, Чочев, Цонев, Неделев, Д. Илиев, И. Илиев, Делев

Грузия: Мамардашвили, Какабадзе, Хочолава, Гиорбелидзе, Даушвили, Чакветадзе, Лочошвили, Алтунашвили, Цитаишвили, Микотадзе, Хвадагиани

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Българите започнаха активно с преса в първите секунди, но постепенно гостите се нагодиха към това и имаха първите възможности за попадение в срещата. Далечен изстрел и няколко центрирания обаче не доведоха до по-сериозни опасности пред нашата врата. Впоследствие България отговори със същото, но цялостно контролираше топката в значително по-малък период от време в сравнение със съперника си за първите 10 минути.

В 13-ата минута Тодор Неделев центрира от пряк свободен удар, като намери Васил Божиков. Бранителят намери топката с глава и отправи прехвърлящ изстрел. Топката излизаше в аут, но Мамардашвили все пак я докосна и се стигна до ъглов удар. След неговото изпълнение Неделев отново намери Божиков, който обаче този път шутира с глава право в ръцете на стража.

20' - 1:0! България получи правото да изпълни пряк свободен изстрел на границата на наказателното поле. С него се зае Тодор Неделев, който завъртя топката по перфектен начин и откри резултата с красив гол.

В 34-ата минута Димитър Илиев спечели дузпа за "лъвовете", след като бе съборен току пред противниковата врата. Самият Илиев се нае с изпълнението и вкара в типичния си стил с подскок точно преди изстрела. В крайна сметка вратарят остана посредата и се хвърли твърде късно в посоката на изпълнение и резултатът бе удвоен. 34' - 2:0!

44' - 3:0! Спас Делев комбинира с Неделев, който му я върна в наказателното поле. Делев успя някак да насочи топката в ъгъла и стражът остана безсилен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

53' - 4:0! Авансът за българите стана още по-голям, след като Тодор Неделев центрира в наказателното поле, а там Андреа Христов се извиси и засече с глава топката, изпращайки я в мрежата.

Както се забелязваше и в минутите преди 4-ия гол - гостите опитваха да наложат своя контрол и успяваха, що се касае до притежанието на топката. То обаче така и не довеждаше до по-опасна ситуация, с която Грузия да намали пасива си.

77' - 4:1! Усилията на гостите все пак бяха възнаградени. Давитвашвили натисна Велковски в наказателното поле, отне му топката и реализира.

До края на срещата гостите продължиха със своя натиск и създадоха няколко по-опасни нападения, но така и не стигнаха до ново попадение. Българският отбор пък предимно се защитаваше.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Възпитаниците на Ясен Петров излизат за последен двубой от този цикъл за мачове на националните отбори. "Лъвовете" се представят добре в него до момента, като успяха да вземат точка от европейския шампион Италия (1:1) и да победят Литва (1:0) в световните квалификации.

Последната трета среща не е с такъв голям залог, тъй като е приятелска. Но този наш тим е зажаднял за успехи, с които да тръгне нагоре и да намали още критиките от всички страни, които заслужено в последните години заливат националния ни отбор.

Още повече, че срещата ще се състои на Националния стадион и срещу съперник, който можем да определим като по-непретенциозен. Така изведнъж успехът не е толкова незначителен, въпреки че говорим за контрола, а евентуално поражение ще доведе до нова доза солидни критики.

Селекционерът Ясен Петров призна на пресконференцията преди двубоя, че в този мач ще даде повече шанс за изява на тези, които не играха толкова в предишните двубои. Той обеща и че ще видим един дебютант в игра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички