Скъпа грешка коства мястото на България на Евро 2021


Скъпа грешка коства мястото на България на Евро 2021
Снимка: Оф. сайт на БФС

24998 0

Младежкият национален отбор на България изигра поредния си фантастичен двубой в последните месеци, но за съжаление възпитаниците на Александър Димитров стигнаха само до 1:1 в гостуването си на Полша и почти се простиха с шансовете си за Евро 2021. 

През първото полувреме България беше по-добрият отбор и напълно заслужено стигна до гол аванс преди почивката. В 41' влезният принудително на терена Здравко Димитров разчлени защитата на Полша и с индивидуална акция стигна красив гол с удар от 15-ина метра с левия крак - 0:1 за "лъвовете". Той се бе появил в игра още в 6' на мястото на Георги Русев, който получи контузия в глезена. 

През втората част отново гостите диктуваха събитията на терена, а вратарят Камил Грабара се превърна в герой, спасявайки удар след удар. В 65' обаче България капитулира при единствения колапс на защитата, и то при центриране от корнер. След ъглов удар топката попадна у непокрития Климала, който разтресе напречната греда с удара си. Кълбото остана в игра и никой не бе покрил Бида, който от метър засече във вратата на Наумов. 

До края на мача българите направиха всичко по силите си, за да стигнат до гол, но не бяха решителни в завършващата фаза, в която допуснаха много грешки в заключителния пас в наказателното поле. Лясков и Димитров пък пропуснаха добри положения, открили се по левия фланг на атаката. 

Проблемът при корнерите на младежите напомни и за неприятностите, които всеки корнер носи в мачовете на представителната ни гарнитура. Както е известно, в три поредни мача на България бележат след центрирания от корнер в Лигата на нациите. Сега и младежите изпуснаха шанса си за Евро 2021 именно след слаба постройка на дефанса при ъглов удар. 

България все още има илюзорни шансове да играе на шампионата на Стария континент, но трябва да спечели срещу Естония, а Полша да загуби от последния в групата Латвия. При този развой по всяка вероятност България ще се добере до бараж за място на Евро 2021. 

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ПОЛША - БЪЛГАРИЯ?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Мачът започна с притеснителен момент за България, след като Георги Русев получи травма в глезена малко след старта на двубоя след сблъсък в центъра на терена. Наложи се дори влизането на медицинския екип, но крилото се върна на терена. Виждайки обаче, че няма как да продължи да играе, накуцвайки той пак седна на терена и в 6' беше сменен от Здраво Димитров. 

В 7' България получи първото си страхотно положение. Доминик Янков проби през центъра и с фантастична техника разкъса изцяло защитния фронт на съперника и изведе Кръстев сам срещу вратаря, но нападателят беше спрян от Грабара. В последствие и съдията вдигна флага за засада. 

Само две минути по-късно Станислав Иванов направи фантастичен пробив по дясното крило, нахлу в наказателното поле и опита пас за Кръстев, но топката бе изчистена. Тя попадна у Юруков, който пробва удар от 20 метра, но топката мина с метър над вратата. 

Надмощието във владението на топката в началните минути беше в полза на младежката селекция на Полша, но домакините не достигаха до опасни положения. България имаше още две атаки на скорост, които обаче завършиха без удар след грешки на Димитров и Кръстев в разиграванията пред вратата на Грабара. В 18' пък беше отсъден първият картон в мача за Листовски, след като полякът влезе цинично в опорния крак на Доминик Янков. 

В 22' Кимала внесе смут в защитата на България, след като размина лесно Лясков по крилото и нахлу в наказателното поле, като от аутлинията опита подаване за свой съотборник, но там Христов успя да пресече и изчисти топката. 3 минути по-късно отново Юруков стреля от разстояние и, въпреки че беше точен, топката беше насочена право в обятията на вратаря. В 28' и Кръстев пробва късмета си отдалеч, но Грабара нямаше проблем с отразяването на шута му. Две минути по-късно и поляците показаха отлична комбинативност на скорост, след като по лявото крило Камински получи топката в наказателното поле, намери Пухач, но ударът на левия бранител бе блокиран от защитник - първи удар в мача за домакините. 

Подемът в играта на Полша продължи, като в 31' отново десният фланг беше пробит и Пухач нахлу в наказателното поле, пусна остра топка за Климала, но точно преди да достигне до него Андреа Христов успя да отклони кълбото. Минута по-късно поляците се отчетоха и с първи точен удар, но Наумов отрази шута на Богуш. 

В 41' най-накрая удари моментът на България. Резервата Здравко Димитров получи топката на лявото крило и влезе в наказателното поле. В опита си да се освободи за стрелба, той излезе от пеналтерията, спрян от 3-ма бранители, но рязко смени посоката, нагласи топката на левия си крак и с много точен удар в долния ляв ъгъл даде аванс на "лъвовете"

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с натиск на Полша, като първата реална ситуация за връщане на равенството бе в 50'. При центриране от корнер топката не беше изчистена добре и Листовски стреля от 12 метра от воле, но прати кълбото встрани от вратата. Само 2 минути по-късно Станислав Иванов се възползва от грешка на защитата и пробва удар от 20 метра, но Грабара направи феноменално спасяване и изби в корнер. 

В 57' отново вратарят на Полша се оказа герой за своите, след като бързо разиграване от дясното крило към лявото между Иванов, Кръстев и Димитров завърши с топовен удар на голмайстора, но Грабара отново изби в корнер. 6 минути по-късно отново вратарят на поляците се намеси решаващо, отразявайки удар на Янков.  

В 65' за съжаление резултатът беше изравнен. Отново при центриране от корнер никой не покри Климала, който стреля мощно от 12 метра. Топката срещна гредата, но отново защитата "проспа" ситуацията и резервата Бида от метър засече и доближи Полша до Евро 2021. 

След попадението България отново организира много стойностни атаки, но в завършващата фаза "лъвовете" не действаха добре. В 74' Димитров беше изведен по левия фланг и, въпреки че имаше трима българи в наказателното поле, така и не направи центриране, а забави атаката. 3 минути по-късно Янков изведе Лясков в половината на Полша, но той реши да стреля от 20 метра, вместо да нахлуе към наказателното поле, въпреки че имаше пространство - 10 минути до края. 

В края на мача на терена се появиха и Мартин Минчев и Томи Йорданов, но това не доведе до положителен резултат. В добавеното време Грабара спаси удар отдалеч на Илиян Илиев и с това приключиха и шансовете за България в този мач. 

СЪСТАВИ

Полша: 1. Грабара (к), 4. Росолек, 5. Кивиор, 6. Пухач, 7. Камински, 9. Кимала, 13. Пятковски, 14. Листковски, 17. Богуш, 18. Слиш, 19. Фила

България: 1. Даниел Наумов (к), 6. Виктор Попов, 2. Андреа Христов, 15. Петко Христов, 4. Ангел Лясков, 8. Илия Юруков, 16. Валентин Антов, 10. Станислав Иванов, 20. Доминик Янков, 13. Георги Русев, 17. Калоян Кръстев

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Младежкият национален отбор е близо до истински подвиг - класиране на Европейското първенство за младежи през 2021 година, но за тази цел трябва да победят директния си опонент - Полша. Възпитаниците на Александър Димитров изостават с 2 точки от днешния си съперник.

При победа "лъвчетата" ще изпреварят Полша и ще му поведат с 1 пункт. Тогава по-трудната част ще е извършена. След мача с Полша, България ще се изправи срещу пълния аутсайдер Естония, където се очаква да постигнем победа.

Тези две потенциални победи обаче също няма да ни гарантират класирането на 100%. 5 от 9-те втори отбори в групите ще се класират. Въпреки това, 20-те точки, които бихме натрупали с два успеха, ни поставят в много изгодна позиция. Първи в групата е Русия, която си е гарантирала участие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички