Шеф в БФС посочи предимството на Кръстаич, което може да ни помогне да се класираме за Евро 2024


Шеф в БФС посочи предимството на Кръстаич, което може да ни помогне да се класираме за Евро 2024
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3337 0

Заместник изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов смята, че сме достигнали момента, в който да преследваме класиране на голям форум. Националният отбор започва квалификациите за Евро 2024 с двубой срещу Черна гора в Разград, като в същата група са още отборите на Сърбия, Унгария и Литва. Запрянов определи като предимство, че национален селекционер е Младен Кръстаич, който много добре познава сърбите.

Ще се класира ли България най-сетне на голям форум и каква е ролята на Кръстаич?

"Ние, ако не сме оптимисти, не можем нищо друго да направим, освен да се надяваме да не е поредният, а последният опит за класиране. В последните години имаше много случаи, в които бяхме много близо. Не ни достигаше една точка. Бяхме и на полуфинален бараж от класиране на Европейско. В един момент 24 или 25 точки спечели националният отбор, други отбори се класираха с по 14 на форум. Доста обстоятелства се насъбраха в този отбор. Всички смятаме, че е назрял моментът сериозно да се гони класиране. Много хора казват, че групата е преодолима, естествено, че е супер трудна, имайки предвид и геополитическата ситуацията и противниците. Всяко ново начало носи надежди след себе си", заяви Запрянов пред "Дарик".

„Според мен Младен Кръстаич до голяма степен бяга от подобни коментари, но няма как да не е плюс за нашия отбор, че треньорът ни е бил начело на Сърбия и то на Световно първенство през 2018-а година. Достатъчно добре ги познава. Респективно има доста наблюдения и върху Черна гора. Има израстване при отбора, виждаме по какъв начин процесите се случват при новото ръководство, постоянно се добавя качество към щаба, включително и онзи ден изтъкнато име се присъедини към щаба, така че силно се надяваме това да е предимство за нашия отбор спрямо останалите", добави той.

Той акцентира, че Антон Недялкова тренира на индивидуален режим, но се надява да играе в поне един от двубоите. "От мача в петък до голяма степен ще зависи настроението не само на футболист, на треньори, но и на цялата общественост. Не трябва да се вкарва допълнително напрежение у футболистите. Преди няколко години пак стартирахме срещу Черна гора. Тогава имахме сериозни амбиции. За съжаление, не се получи. Мачът в София завърши 1:1. Сега се надяваме на по-добър резултат. Ако ми позволите, да призова запалянковците да подкрепят отбора на стадиона, ако е възможно. Ако не, по всякакъв друг начин. Отборът се гради. Има нужда от подкрепа. Когато един отбор е изграден, е много по-лесно да го подкрепиш. Важното е да се подкрепи отбора, когато има нужда от това".

Говорено е играчи да получат премии при класиране

От думите му става ясно, че вече са проведени разговори за възможни премии, ако се стигне до класиране. "Преди началото на всеки квалификационен цикъл има разговор между президента на федерация, селекционера и капитана на отбора. Не очаквайте да ви дам цифри и проценти, защото това все пак е конфиденциално, но всички страни ще са доволни, ако България се класира".

"Това е много добър шанс за футболистите на националния отбор да докажат, че струват повече. Голямата международна сцена, именно мачовете на националните отбори вдигат цената и профила на съответния футболист в много по-голяма степен, от колкото мачове във вътрешното първенство, от където са голяма част от нашите футболисти. Техни добри изяви в следващите два мача ще вдигне цената им, което е добре за всички”, каза още Христо Запрянов.

За срещите извън София и колко голям е интересът

"Идеята ни в момента е тъй наречения “roadtrip”. Нещо, което се случва в доста държави. Испания и Италия са най-ярките примери. Идеята е да доставиш на хората в съответния регион допълнителна емоция. Естествено в нашия случай зависи от съоръженията в дадения регион. За мое огромно щастие интересът за мача в петък е доста голям, доста сериозен. Не само от региона, но и от цяла България. Нашата цел е националният отбор да играе на възможно най-много качествени стадиони в България". По-рано днес пък бе обявено, че 35-годишен съдия от Азербайджан ще ръководи България - Черна гора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички