Пълен СРАМ в квалификациите за Евро 2024: Литва спря серия от 15 мача без победа, България записа 8-и без успех (ВИДЕО)


Пълен СРАМ в квалификациите за Евро 2024: Литва спря серия от 15 мача без победа, България записа 8-и без успех (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

6671 0

Националният отбор по футбол на България записа осми пореден двубой без победа. "Лъвовете" загубиха с 0:2 от Литва и остават без успех в групата за квалификациите за Евро 2024. Срещата бе и завръщане на Националния стадион "Васил Левски" след домакинствата в Разград и Пловдив.

Литва прекрати серията от 15 срещи без победа и ни измести от предпоследното място в група G. Страната събра 5 точки, докато България остава последна с 2. Черна гора е с 8, а Сърбия и Унгария с по 10, като унгарците са с мач по-малко.

Това е и трети пореден мач без победа за "лъвовете" срещу този съперник. В първия мач от този цикъл завършихме при равенство 1:1, а през 2021-ва година в световните квалификации Литва победи у дома с 3:1.

Преди да инкасираме двете попадения в днешния дуел ключов бе моментът, в който Андриан Краев бе изгонен. Капитанът на Левски си изкара жълт картон за разкарване на топката в 21-вата минута, а след още 20-ина минути се хвърли на шпагат без шанс да играе с топката и спъна отзад съперник, за да бъде моментално изгонен.

По-малко от три минути след това се стигна до първия гол. След центриране от ъглов удар и груба отборна грешка Ширвис получи пред опразнената голлиния и се разписа. Той вкара първия си гол за националния тим на страната си, а малко след това реализира и втори. В началото на второто полувреме бе намерен непокрит на втора греда и с плонж и изстрел с глава се разписа за 0:2.

Освен двата инкасирани гола, гостите видяха още две свои попадения отменени - по едно през двете полувремена. И в двата случая ставаше въпрос за засади.

Следващият дуел за националния отбор по футбол на България е приятелски мач срещу Албания във вторник (17.10). Следващият ни мач от евроквалификациите пък е у дома срещу Унгария (16.11). Именно срещу унгарците пък е предстоящият мач за Литва - като домакини във вторник (17.10).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано домакините започнаха по-активно срещата. Атаките обаче се развиваха чрез центрирания и подавания отдалеч, което не се оказваше успешно. В петата минута топката бе подадена опасно в наказателното поле, но Зубас изпревари Чочев.

В 7-ата минута Сливка получи подаване отляво и овладя на гърди в наказателното поле. Веднага след това последва изстрел, оказал се сам срещу Дюлгеров. Стражът обаче съумя да спаси.

Две минути след това "лъвовете" отговориха. Делев центрира меко и намери на далечна греда Десподов. Той бе непокрит, но отблизо не успя да уцели вратата с глава.

Малко след това гостите отново ни хванаха на контраатака и създадоха опасност, макар и далеч нетолкова сериозна. Паулаускас бе намерен околко границата на наказателното поле. Той успя бързо да се обърне и да стреля технично, но топката мина с малко над напречната греда.

Черних бе изведен зад нашата отбрана след добра отборна комбинация. Той напредна с топка в крака и финтира Дюлгеров, за да пусне топката покрай него и да се разпише. Впоследствие обаче голът бе отменен заради засада.

 

В 22-рата минута Преслав Боруков внесе смут сред противниковите играчи, след като се вклини между вратаря и бранител за спорна топка. Той успя да си спечели ъглов удар, но след неговото изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

В 29-ата минута гостите разиграха добре след тъч. Бърза размяна на подавания и Гинейтис бе изведен в наказателното поле. Той стреля мощно, но неточно от позиция леко встрани от вратата.

След половин час игра Спас Делев с тяло си спечели позиция и повали съперник в рамките на правилата според съдията. Делев напредна с топка в крака и бе сам срещу вратаря, но изстрелът му бе спасен.

В 34-тата минута Десподов центрира от пряк свободен удар и намери Боруков на първа греда. Нападателят и прехвърли към втора греда, а там Димитров отигра, като опита да върне към свои съотборник. От трудна позиция обаче комбинацията не се получи.

Минута след това Боруков бе изключително близо до гола. Той бе намерен с центриране в наказателното поле и отклони топката с глава, а тя мина съвсем близо до страничния стълб.

В 42-рата минута Андриан Краев не прецени своя шпагат и се хвърли необмислено в краката на съперника. Топката му бе избягала, нямаше шанс за топката и препъна съперник в гръб. Той получи втори жълт картон и респективно червен - България остана с човек по-малко. Първият му жълт картон бе още по-глупаво изкаран - за разкарана топка.

 

45' - 0:1! След центриране от ъглов удар се Лекиатис някак успя да играе с топката и я върна към Ширвис, който от непосредствена дистанция се разписа в опразнената врата. Сериозна отборна грешка.

 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Малко над 5 минути след старта на втората част "лъвовете" можеха да изравнят. Спас Делев бе оставен непокрит в наказателното поле при центриране от ъглов удар. Той бе намерен и последва изстрел с глава, но доста неточен.

55' - 0:2! Ласицкас проби отдясно и центрира на втора греда, където намери Ширвис. Той се хвърли на плонж и с глава засече топката в опразнената част от вратата. Това бяха първи два гола за него с националната фланелка.

След малко над час игра топката бе върната рисковано към Дюлгеров, а там Черних почти не я закачи. Все пак ситуацията се размина без трети гол.

Дюлгеров сбърка подаване, а топката бе отнета от гостите. Ласицкас навлезе в наказателното поле и стреля силно по земя, за да матира стража. Все пак попадението бе отменено поради засада на играч, който участваше в ситуацията непряко (повлиявайки на бранител на България).

До края на двубоя Литва играеше доста по-често с топката. България рядко атакуваше, като предимно очакваше своите шансове на контраатака. Гостите можеха да направят победата си и по-изразителна, но доиграваха срещата.

Преди мача

България тотално загуби шансове за участие в основната фаза на Европейското първенство през 2024 година със своите 2 точки след 5 изиграни двубои. "Лъвовете" взеха по точка при гостуването на Литва и домакинството на Сърбия. 

Развоят от визитата на днешния ни съперник може да бъде определен като провал, след като играхме повече от 70 минути с човек повече, но така и не успяхме да стигнем до пълен обрат (1:1). 

Литва е на последно място в група "G" с по-лоши параграфи спрямо България. Селекцията спечели точките си срещу "лъвовете" и при домакинството си на Черна гора, което бе по-резултатно - 2:2. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички