Прокуратурата обяви: Вече има първи обвиняеми след погромите в София


Прокуратурата обяви: Вече има първи обвиняеми след погромите в София
Снимка: LAP.bg

1037 0

Софийска районна прокуратура обяви, че вече има двама обвиняеми след протестите в центъра на София в четвъртък вечер срещу БФС. Привлечен в към наказателна отговорност 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протест по повод футболен мач.

Първи обвинени след протестите

"На 16.11.2023 г. около 19,35 ч. пред сградата на посолството на Република Турция в гр. София, обвиняемият Е.П. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус, марка „Фолксваген“. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Е.П. е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост". За провинението се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Другият случай, за който обявяват от прокуратурата е, че са обвинили 29-годишен български гражданин за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1 НК и постанови обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа. Това се отнася за запаления полицейски бус.

Малко преди старта на срещата между България и Унгария се стигна до атака от органите на реда. Полицията охраняваща "Васил Левски" бе принудена да изтласка протестиращите, използвайки водно оръжие непосредствено пред стадиона. Малко по-късно привържениците са се добрали до полицейски бус, който за нула време е пламнал и е бил запален малко пред Министерството на спорта.

"След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че на 16.11.2023 г. около 19,05 ч., в гр. София, на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ обвиняемият e запалил паркиран бус, собственост на сектор „Общинска полиция“, ООП-СДВР, със значителна стойност - над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години".

А междувременно Борислав Михайлов бе привикан на разпит в Антикорупционната комисия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички