Преплитане с нашия футбол сред новите треньори на селекцията на България


Преплитане с нашия футбол сред новите треньори на селекцията на България
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

3061 0

Новият национален селекционер на българския национален отбор по футбол - Младен Кръстаич, е първият треньор на "лъвовете", който абсолютно самостоятелно организира своя треньорски щаб.

Справка на 24 часа анализира кариерите на Стефан Янкович, Неманя Милинчич, Дарко Божович и Иван Иванов.

Единственият българин в щаба е именно Иванов, като бившият футболист на ЦСКА ръководи старшата възраст на Славия и заради качествата си при развитието на футболистите влиза в щаба на бившия халф на Шалке 04. Кръстаич игра за "кралскосините", когато Шалке елиминира Левски през 2006-а година на четвъртфиналите за Купата на УЕФА.

МЛАДЕН КРЪСТАИЧ

Младен Кръстаич е роден на 4 март 1974 г. в Зеница (Югославия). Кариерата му започва точно от местния "Челик". Придобива обаче легендарен статут в "Партизан" и германските "Вердер" (Бремен) и "Шалке04" (Гелзеркирхен).С "Партизан" е 5-кратен шампион на Сърбия, печелил е и два пъти купата. С "Вердер" става първенец на Германия и прави дубъл с купата през 2004 г. И с "Шалке 04" взема купата на лигата и купата "УЕФА-Интертото").С "Шалке 04" играе срещу "Левски" в онзи мач, след който Тодор Батков нарече съдията "дис бритиш хомосекшуъл".

Кръстаич бе част от голямата защита на Сърбия с Ивица Драгутинович, Горан Гавранович и Неманя Видич. На световното през 2006 г. им бе вкаран само един гол. Реално е играл в три национални отбора - Югославия (20 мача, 2 гола), Сърбия и Черна гора (27 мача) и Сърбия (11 мача).Преди да започне треньорската си кариера всъщност е администратор. Става директор по футбола на "Партизан", но влиза в конфликт с президента Драган Джаич и е уволнен.

След това става президент на босненския "Радник" (Биелица). Тимът влиза в елита и се закрепва в него. Внезапно напуска на 27 декември 2019 г.Започва квалификациите на световното първенство като помощник на известния у нас Славолюб Муслин начело на Сърбия. След като Муслин се маха поема националния тим. И Кръстаич води отбора на световното. След това поема "Бачка Топола" и "Макаби" (Тел Авив).

СТЕФАН ЯНКОВИЧ

Стефан Янкович е роден на 11 май 1992 г. в Кикинда. Работи с Милан Кръстаич от 4 януари 2021 г. в "Бачка Топола". След това е с него и в "Макаби" (Тел Авив).

Кариерата му започва като видеоанализатор при един доста известен в българия треньор - Драгомир Окука във "Войводина" (Нови Сад). Окука води в България "Локо" (Сф) и "Литекс". След това остава и при наследника му Радован Кривокапич до 16

септември 2018 г. След това става помощник на Милан Джуричич (4 мача) и Зюмбюл Махалбашич (3 мача) в съседния до България "Раднички" (Ниш).

НЕМАНЯ МИЛИНЧИЧ

Неманя Милинчич е роден на 15 февруари 1988 г. Работи главно като анализатор. Започва заедно с Кръстаич в националния отбор. След това е в "Цървена звезда", "Ал Ахли" (Саудитска Арабия) и до 21 октомври миналата година е в гръцкия АЕК (Атина).

ДАРКО БОЖОВИЧ

Дарко Божович е роден на 9 август 1978 г. в Титоград (Югославия). Кариерата му на вратар започва в местния "Телеоптик". Върхът са трите титли и 2 купи с екипа на "Партизан", но главно като резерва. Има 2 мача за националния отбор на Черна гора. Играл е и в Хонконг. Известен изпълнител на дузпи. След края на кариерата си работи като треньор на вратарите в "Партизан".

ИВАН ИВАНОВ

Иван Иванов е роден на 25 февруари 1998 г. в Златица. Кариерата му започва в "Македонска слава" в Благоевград. С ЦСКА е шампион, носител на купата и суперкупата на България. След това става първенец и на Сърбия с "Партизан" и Швейцария с "Базел". Тежка контузия в националния отбор сложи край на кариерата му. Има 40 мача с 3 гола за България. Футболист №1 за 2015 г. След края на кариерата си заработи в  школата на "Славия", като класира отбора си за младежката Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички